Kostlivců jsou tu plná patra. Náměstek Andreje Babiše zjistil, že úřad dával peníze Renatě Vesecké

19.06.2014 8:37

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových platil nemalými částkami například Renatu Veseckou a Pavla Kučeru jako poradce v citlivých kauzách. Hospodářské noviny píší, že se však nenašly žádné doklady o tom, že by něco pro úřad skutečně udělali. Zároveň prozatímní šéf úřadu Ondřej Závodský říká, že kostlivců jsou tam plná patra.

Kostlivců jsou tu plná patra. Náměstek Andreje Babiše zjistil, že úřad dával peníze Renatě Vesecké
Foto: Hans Štembera
Popisek: Renáta Vesecká

Dva roky měl podle HN strategický úřad spravující miliardové majetky VIP poradce z řad špiček justice. Poradci byli prý pečlivě utajovaní a byla mezi nimi například bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nebo bývalý místopředseda Nejvyššího soudu ČR Pavel Kučera.

Deník uvádí, že za 35 tisíc měsíčně měli radit v citlivých kauzách jako je Diag Human nebo Mostecká uhelná. Jenže jak informují HN, nový prozatímní šéf úřadu Ondřej Závodský nenašel žádné dokumenty, co vlastně Vesecká s Kučerou dělali. Navíc prý pochybných poradenských smluv objevil více a některé chce předat policii.

Bývalý šéf úřadu Vaněk říká, že s Kučerou a Veseckou probírali vysoce důvěrné věci, například taktiku v kauze Mostecké uhelné společnosti nebo stamilionový případ ukradených emisních povolenek. Proto se podle Vaňka vše odehrávalo ústně. Písemné záznamy se nedělaly údajně kvůli nebezpečí úniku.

Našly se i promlčené pohledávky

„Je tu oblast poradců a firem, v jejichž pozadí lze vysledovat jakési penězovody, protože ti lidé nedělali nic. Šlo přitom o sumy v řádu milionů ročně,“ řekl náměstek ministra financí a prozatímní ředitel úřadu Závodský.

Kontrola smluv podle Závodského zároveň ukázala ještě další vážné nesrovnalosti. Například prý promlčené pohledávky za desítky milionů korun. Bývalý ředitel Vaněk se tomu podle HN diví – tvrdí, že úřad vše řádně vymáhal. „Kostlivců jsou tu ne plné skříně, ale plná patra – úplná kostnice,“ uvedl Závodský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…