Koule. Takto má mluvit ministr zahraničí, jásal Zahradil. Ale nebylo to nad Lipavským

20.02.2022 17:28

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) složil hold maďarské zahraniční politice a zalitoval, že česká zahraniční politika není stejně tak jasná a neříká dost jasně, že český zájem má být v zahraniční politice pro českou vládu určující. Místo toho se dovolává Václava Havla.

Koule. Takto má mluvit ministr zahraničí, jásal Zahradil. Ale nebylo to nad Lipavským
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó dal ve svém zatím posledním rozhovoru najevo, že maďarská zahraniční politika má jediný cíl. Prospět Maďarům.

„Zahraniční politika by měla sloužit národním zájmům. Chcete-li, měla by to být zájmová zahraniční politika, protože hlavním úkolem zahraniční politiky je podporovat lepší život maďarského lidu. Jde o navázání vztahů, o přilákání investic, o hledání exportních příležitostí, aby se Maďarům žilo lépe,“ uvedl maďarský ministr.

Cílem zahraniční politiky by podle ministra nemělo být šířit nějakou svou ideologii.  

Europoslanec Jan Zahradil mu zatleskal.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Celý ten rozhovor má ‚koule‘. Nepamatuji se, že by někdy některý český ministr zahraničí – jakýkoliv – mluvil tímto způsobem. Od nás vždy zaznívají fráze o společných hodnotách, evropské sounáležitosti, globální spoluzodpovědnosti. Mluvit jazykem politického realismu, pragmatismu a ano, i jistého cynismu, to se čeští ministři jaksi stydí. Řečeno slovy tohoto Maďara, naše zahraniční politika je stále více řízena ideologií, stále méně zájmy. Proto je tak nanicovatá, ať už v Černíně seděl Schwarzenberg, Zaorálek nebo Lipavský,“ upozornil Zahradil.

Uvedl, že Česko se často dovolává Václava Havla a jeho morálních postojů, ale Zahradil upozornil, že svět se mezitím posunul o čtvrt století dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…