Krach SK Slavia Praha na Ukrajině: Vystoupil Jaroslav Tvrdík. A jsou zde věci dotýkající se i Zemana

15.08.2018 0:00

Exministr obrany a nynější šéf slávistických fotbalistů Jaroslav Tvrdík byl velmi rozzloben na výroky sudích v obou kvalifikačních zápasech, které Slavie absolvovala. V 3. předkole Ligy mistrů pak vypadla a byla z dalších bojů vyřazena. Jak píše server iDnes.cz: Tvrdík se pustil do vedení UEFA. O Slavii se již před utkáním hovořilo v souvislosti s čínským investorem CEFC, o čemž se psalo v britském deníku The Guardian.

Krach SK Slavia Praha na Ukrajině: Vystoupil Jaroslav Tvrdík. A jsou zde věci dotýkající se i Zemana
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaroslav Tvrdík

Místopředseda UEFA Grigorij Sukis, který je bratrem dynamovského prezidenta Igora Surkise, si Tvrdíkova slova rozhodně za rámeček nedá. 

„Rozhodčí hrubě ovlivnili oba zápasy. Místopředseda Surkis by měl odstoupit a UEFA se nesmí divit, co fanoušci oprávněně skandují ve spojení s jejím jménem. Být Dynamem, takto bych postoupit opravdu nechtěl,“ podotkl na Twitteru Tvrdík a dodal, že je pyšný na náš tým. „Budeme tvrdě pracovat dál, díky za podporu,“ uvedl. 

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

„Jestli existuje spravedlnost, za první i dnešní zápas, tak to kluci otočí. Panu Surkisovi i jeho spolku navzdory!“ napsal také Tvrdík. Oba tweety však následně smazal.

Původní text ZDE

Britský levicový deník The Guardian se zaměřil v těchto dnech na český fotbalový klub Slavia Praha v souvislosti s jeho čínským vlastníkem CEFC. Podle britského deníku panují ve Slavii vzhledem k problémům, které čínskou společnost potkaly, velké obavy.

Podle britského deníku se údajně fanoušci Slavie obávají, že do klubu přestanou proudit čínské investice. Společnost CEFC přitom v loňském roce do jejího rozpočtu z Číny poslala přes tři sta milionů korun a i díky nim mohla Slavie koupit nebývalé množství zahraničních posil. Ani to však slavnému českému klubu nepomohlo a právě včera byl Dynamem Kyjev vyřazen z bojů o finančně i sportovně lukrativní Ligu mistrů.

„Otázky nad dalšími čínskými investicemi vyvstaly poté, co někdejší sedmá největší soukromá společnost v Číně upadla u vlády v nemilost. Komunistický režim začal kdysi velmi rychle se rozšiřující společnost postupně rozdělovat a potlačovat tak její veškeré podnikatelské aktivity, které se vedle Asie orientovaly na Evropu i Afriku, konstatuje The Guardian s tím, že zdroje zevnitř Slavie hovoří o značné nervozitě nejenom u fanoušků.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Jak CEFC rychle vznikla a ve stejném tempu se rozšiřovala, tak rychlý bude její rozpad. Jenom v České republice vlastní doposud 22 firem. Fanoušci Slavie i fotbaloví experti pochybují o tom, jestli bude i za takových podmínek možné získávat potřebné stovky milionů korun do rozpočtu. Redaktor fanouškovského serveru slavistickenoviny.cz Ondřej Kreml konstatuje, že bez těchto peněz klub přežít nemůže a není rozhodně sám.“

Britský deník rovněž připomíná, že CEFC přišla do České republiky před třemi lety a její vstup byl úzce propojen s podporou prezidenta Miloše Zemana a jeho příslibem přilákat do země čínské investice. Dále už The Guardian jen opakuje stará známá slova českých kritiků prezidenta o „hermeticky“ uzavřené Praze v době návštěvy čínského prezidenta a setkání jednoho z ministrů vlády s dalajlámou, které dle britského deníku dalo podnět k „servilnímu“ dopisu adresovanému čínské komunistické vládě.

„Za vstupem čínského investora do pražského klubu stojí Zemanův poradce a bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Jeho plány však nyní dostávají vážné trhliny. Šéf CEFC byl před několika měsíci zadržen a vyšetřován čínskými úřady. Tvrdík tvrdí, že bude vše v pořádku, a odmítá, že by měl být stadion Slavie prodán, jak se hovoří v zákulisí. CEFC každopádně vykazuje dluh ve výši 13,3 miliardy liber a společnost nyní ovládá stát,“ uzavírá britský deník, jenž nebyl jediný, kdo se Slavii a CEFC ze zahraničních médií v minulosti věnoval. Nedávno o nich psal i deník The New York Times.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …