Krátkozrací spojenci. Ukrajina má za sebou zlý týden

17.12.2023 11:50

Analytik CNN Nick Paton Walsh sepsal komentář, kde upozornil, že Ukrajina má za sebou příšerný válečný týden. A vinu na tom nesou USA a EU. Američtí republikáni a maďarský premiér Viktor Orbán, kteří dnes blokují pomoc Ukrajině, by se podle analytika měli zamyslet nad tím, kde se bude Putin ochoten zastavit, až si podmaní Ukrajinu. Rusové vylepšují své bojové schopnosti, na což upozorňuje i washingtonský Institut pro studium války (ISW). A podle serveru listu New York Times Ukrajinci plýtvají silami.

Krátkozrací spojenci. Ukrajina má za sebou zlý týden
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39914 lidí
Válka na Ukrajině trvá již 662 dní. Analytik CNN Nick Paton Walsh sepsal komentář, kde upozornil, že Ukrajina má za sebou velmi zlý týden. Ten je podle Patona Walshe dán především krátkozrakostí spojenců napadené země. Krátkozrakostí, která je pro analytika jen těžko pochopitelná, se zkušeností, jakou Američané udělali v Afghánistánu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dává světu najevo,že Ukrajinci, kteří již osvobodili nemalou část svého území uchváceného ruskou armádou, mají plán i na rok 2024 a hodlají ruské agresory dál vytlačovat ze své půdy.  Podle analytika je však teď situace na frontě pro ukrajinské vojáky přímo bezútěšná, protože vojáci při své letní protiofenzivě nedosáhli svých cílů, a teď v zimě se Rusové vrhají do ataků s obnovenou silou. Včetně síly úderů leteckých. Ty podle Patona Walshe Ukrajinci dokážou odrážet a dokážou udržet ukrajinskou infrastrukturu nepoškozenou, dokud budou Američané Ukrajině dál poskytovat pomoc. Analytik však připomněl, že teď může americká pomoc zcela vyschnout, což pro Kyjev by bylo fatální.

„Zelenskyj má za sebou opravdu příšerný týden. Jeho tým vytruboval symbolické vítězství jednání o přistoupení k EU a nazval to znamením, že ‚historii tvoří ti, kteří se neunaví bojem za svobodu‘. Ale pro skutečné členství v EU musí válka skončit a musí skončit tím, že Ukrajina zůstane životaschopným národem. Žádná z těchto věcí není v současné době zaručena,“ upozornil Nick Paton Walsh.

Připomněl, že EU se nedohodla na poslání 55 miliard na pomoc Ukrajině. Maďarský premiér Viktor Orbán pomoc Ukrajině zablokoval. Podle Patona Walshe nebyla Evropa v podobně hrozné situaci od chvíle, kdy Neville Chamberlain uzavřel Mnichovskou dohodu s Adolfem Hitlerem. Pokud se něco nezmění a pokud Američané a Evropané přestanou Ukrajinu podporovat, do dvou let budou Rusové držet v rukou většinu Ukrajiny. „Bez pomoci jsme skončili, řekl mi ve čtvrtek jeden mrzutý ukrajinský zdravotník,“ poznamenal Paton Walsh.

Zelenskyj se podle analytika snaží tvářit, že situace není tak zlá, neboť se obává, že by si Američané mohli říct, že Ukrajinu už nemá smysl podporovat, pokud jsou její dny sečteny, ale skutečností je, že Rusové vylepšují své bojové schopnosti, na což upozorňuje i washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Mluvčí ukrajinského letectva plukovník Jurij Ihnat uvedl, že ruské síly mohou odpalovat drony Šahíd z vozidla a že odpalovací zařízení Šahíd jsou mobilní.

Server amerického listu New York Times navíc tvrdí, že přesun části ukrajinské armády na okupovaný východní břeh Dněpru je toliko plýtváním ukrajinskými silami. Ukrajinská námořní pěchota už dva měsíce vede útok přes řeku Dněpr v jižní oblasti Cherson, aby znovu dobyla území od ruských jednotek. Operace je posledním pokusem Ukrajiny v její protiofenzívě prolomit ruskou obranu a na tomto úseku fronty umírají další a další vojáci. „Seděli jsme v noci ve vodě a byli jsme ze všeho ostřelováni,“ řekl námořník Maksym. „Moji druzi mi umírali před očima.“

Záběry z dronů, které prý má redakce NYT k dispozici, ukazují rozbombardovaný břeh řeky, který se proměnil jen v masu bahna, ve kterém mohou ukrajinští vojáci tak akorát uvíznout, ale nemohou se v něm skrýt. „Někteří mrtví mariňáci tam leželi dva měsíce, protože jednotky nebyly schopny získat těla kvůli intenzivnímu ostřelování, řekl Volodymyr, zástupce velitele roty, který s účastnil pohřbu jednoho ze svých mužů,“ napsal NYT k situaci na východním břehu Dněpru. „Neexistují žádné pozice. Nic takového jako pozorovací stanoviště nebo opěrné pozice neexistují,“ řekl Oleksij. „Tam se prosadit nedá. Není možné tam přesunout vybavení. Není to ani boj o přežití. Je to sebevražedná mise,“ dodal. Oleksij řekl, že špatná příprava a logistika ukrajinských velitelů zdecimovala jeho prapor.

A pokud Rusové ovládnou Ukrajinu, stanou na hranicích NATO, a to podle Patona Walshe je problém nejen z hlediska článku 5 Severoatlantické aliance. Paton Walsh konstatoval, že právě partnerství s Evropou je základem síly dnešních USA, ale pokud bude tato obchodně-ekonomická vazba ohrožena, půjde o veliký problém. Američtí republikáni, kteří dnes blokují pomoc Ukrajině, by se podle analytika měli zamyslet nad tím, kde se bude Putin ochoten zastavit, až si podmaní Ukrajinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

debata, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNelinka Zelinka , 17.12.2023 12:14:36
V televizní debatě na Primě vystupuje jakýsi Jakob . Podle vzhledu a hlavně podle rozumu tedy by tu TOP 09 lépe reprezentoval gorilí samec Richard z pražské ZOo .

|  12 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …