Kritika ČNB pokračuje. Ta navíc přiznala, že se může vrátit recese

20.11.2013 19:00

Předběžná data o vývoji českého hospodářství ve 3. čtvrtletí ukazují, že se ekonomika může vrátit do recese. Na exportní konferenci to ve středu řekl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Rovněž uvedl, že si je jistý, že by v lednu příštího roku nastala v ekonomice deflace, pokud by ČNB nepřistoupila k devizovým intervencím.

Kritika ČNB pokračuje. Ta navíc přiznala, že se může vrátit recese
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Česká ekonomika podle předběžného odhadu ČSÚ ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,5 procenta. Tomšík zopakoval, že ČNB chce držet kurz koruny v rámci intervencí kolem 27 korun za euro. Naproti tomu člen bankovní rady Lubomír Lízal v úterý uvedl, že možné posunutí kurzu koruny na 28 Kč za euro v rámci devizových intervencí není dramatický či nerealistický scénář. Ani guvernér ČNB Miroslav Singer další kroky nevyloučil.

 

Nejde o pozitivní krok pro ekonomiku

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky představují výroky člena bankovní rady ČNB o možném dalším oslabení koruny především nejistotu v podnikání. Obchodníci i distributoři zboží by případné další oslabení koruny ihned promítli do cen.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky devizové intervence nepovedou k vyšší spotřebě domácností, a tím k hospodářskému růstu. Naopak v případě zvýšení inflace znehodnotí úspory občanů. Sobotka rovněž kritizoval komunikaci centrální banky. Zásahy ČNB do kurzu koruny jsou sporné i podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Svaz průmyslu a dopravy ČR ve středu uvedl, že nepovažuje devizové intervence za pozitivní krok pro českou ekonomiku. Centrální banka měla podle svazu při svém rozhodování přihlédnout ke konzultacím s představiteli podnikatelské sféry o dopadech svého rozhodnutí na firmy a využít jejich praktické zkušenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…