Kritizovaný šéf NP Šumava Stráský končí ve funkci

27.06.2012 20:40

Současný ředitel národního parku Šumava Jan Stráský končí ve své funkce. Již v minulosti byl kritizován především kvůli svému způsobu boje proti kůrovci, který ve velké míře ničil šumavské lesy.

Kritizovaný šéf NP Šumava Stráský končí ve funkci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boj za záchranu Šumavy

Stráský stojí v čele parku od loňského února. Když jej ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) jmenoval do funkce, uvedl, že Stráský by měl být v čele parku zhruba 18 měsíců. Jednasedmdesátiletého Stráského několikrát kritizovali za zásahy v parku ekologičtí aktivisté i část odborné veřejnosti.

"Vím o tom, že se pan ministr Chalupa chystá v nejbližších chvílích tento krok učinit. Ale kdy to přesně bude, vám neřeknu," řekl ČTK Stráský k možnému odvolání. Ve čtvrtek by se však měla ve Vimperku, kde správa parku sídlí, uskutečnit tisková konference za účasti ministra.

Stráský potvrdil, že jeho nástupcem by se měl stát dosavadní náměstek parku Jiří Mánek. "Jedním z mých úkolů ve funkci bylo připravit jej (Mánka) na to, že národní park po mě povede," uvedl Stráský. Podle něj je Mánek odborník a vhodný kandidát na místo ředitele.

Kritika a anticeny

Stráský si letos v dubnu od sdružení Děti Země vysloužil hned dvojí "ocenění" - Anticenu Ropák za největší protiekologický počin a Zelenou perlu za antiekologický výrok. Podle pořadatelů ankety byla hlavním důvodem "diskreditace poslání parku v očích veřejnosti". Zelenou perlu obdržel Stráský za větu: "Zákon je dodržován tím, že bude neustále porušován, ale jeho porušování bude kryto jím umožněnými výjimkami."

Loni aktivisté protestovali blokádami při zásahu proti kůrovci v lokalitě Na Ztraceném. Na stejném území zahájil park kácení i letos, i když zvolil šetrnější metodu. Přesto tento krok vyvolal nevoli v Bruselu, kdy si na zásahy Na Ztraceném stěžovala Evropská komise.

Čtyřicetiletý Mánek nastoupil na místo náměstka krátce po jmenování Stráského ředitelem. Mánek však už předtím v minulosti deset let v Národním parku Šumava pracoval. Potom na čas odešel, provozoval geneticko- biochemickou laboratoř se zaměřením na výzkum genofondu populací lesních dřevin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…