Kšefty s Putinem! Sankce odkládáte. Zelenskyj huboval Německo

17.03.2022 13:40

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k německým poslancům. Bez příkras a na rovinu. Otevřeně žádal, aby Německo podpořilo Ukrajinu výrazněji. Všem těm, kteří odmítají Ukrajinu v EU, poslal jasný vzkaz. Za svůj důrazný projev se dočkal pochval.

Kšefty s Putinem! Sankce odkládáte. Zelenskyj huboval Německo
Foto: Screen: Facebook
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil přes telemost.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je v posledních 3 týdnech téměř k nezastavení. Přes sociální sítě promlouvá ke svým lidem, ale i k ruským agresorům. Z Kyjeva se svým štábem řídí obranu země a přispívá k tomu, že ruské invazní síly naráží na tvrdý odpor drtivé většiny všech Ukrajinců.

Vedle toho ale stačí promlouvat i k lidem na náměstích evropských měst, kteří na demonstracích vyjadřují podporu Ukrajině a odsuzují ruské válečné zločiny, o kterých sami Ukrajinci sbírají důkazy, ale také promlouvá k politikům mnoha zemí světa. Promluvil ke Kongresu USA a také ke členům dolní komory německého parlamentu Bundestagu.

Těm jasně naznačil, že od nich očekává víc. Očekává větší angažmá Německa v tlaku na Rusko tak, aby Ruská federace nebyla nadále schopna financovat svou válečnou mašinérii, což by vedlo k tomu, že ruští okupanti konečně přestanou zabíjet ukrajinské ženy a děti.

Zmínil i možný vstup Ukrajiny do EU.  

„Pakliže se nás zeptáte, zda by Ukrajina měla vstoupit do EU, pak odpovídám, že ano. Pro některé je to politická otázka, ale pokud vstup Ukrajiny do EU odmítáte, pak jen vypalujete cihly na novou zeď v Evropě. Když jsme žádali svět, Evropu i vás o uvalení dalších preventivních sankcí na Rusko, které by Putinovi předaly jasný vzkaz, že je EU silná, nemohli jsme si nevšimnout, že se přijetí těchto sankcí neustále odkládá a že jste si i nadále přáli zůstat ekonomickými partnery Ruska. Celé to bylo o ekonomice,“ zlobil se na německé poslance Zelenskyj.

V narážce na pád Berlínské zdi žádal německé politiky, aby nedovolili vznik nové zdi a aby její rodící se základy zničili hned teď. „Vy nevidíte tu novou zeď, která v Evropě vyrostla? Jde o zeď mezi svobodou a nesvobodou,“ hřímal. „Pane kancléři Scholzi, rozbijte tu zeď nesvobody,“ žádal důrazně.

Vyčetl německým poslancům, že politici dlouhá léta opakují, že nesmí docházet k dalším válkám, např. k takovým, jakou byla druhá světová válka, kterou si ještě nejstarší ženy a muži na Ukrajině pamatují, ale o 80 let později se historie opakovala, blížila se další válka a němečtí a další politici neudělali dost, aby ji zastavili ještě před vypuknutím.

Server deníku Bild, který o Zelenského projevu informoval, dal také lidem na filmových záběrech prohlédnout ukrajinská města jako Charkov, Sumy nebo Mariupol před válkou a během války. Během války je všude vidět jen sutiny, hořící budovy, bolest, zmar, zraněné Ukrajince, ale také tvrdý odpor ukrajinských ozbrojených sil.

Za svůj proslov byl oceněn dlouhým potleskem.

Kancléř Scholz poděkoval Zelenskému za to, jak otevřeně k německým poslancům promluvil, konstatoval, že Putin pokračuje ve své agresivní válce a Německo je odhodláno udělat vše pro to, aby bylo nakonec dosaženo míru. V podobném duchu se vyjádřili i další němečtí politici.

Olaf Scholz promlouvá

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…