Kuba má jednu slabinu, upozorňuje Schwarzenberg

17.06.2013 17:58

ČSSD stále volá po vypsání předčasných voleb. ODS a TOP 09 prozatím preferují pokračování pravicové vlády. To by se ale mohlo změnit v okamžiku, kdy by ke správě země nastoupila případná úřednická vláda. Kabinet ve stylu někdejšího premiéra Jana Fischera totiž důrazně odmítá ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Kuba má jednu slabinu, upozorňuje Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik spolu debatovali  v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu. Diskutovali o tom, co se bude na naší politické scéně dít dál.

Nezařazení poslanci se prý budou držet svých židlí

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ve vysílání potvrdil, že by vláda ráda dotáhla úkoly, které si předsevzala. "Tudíž se snažíme teď tu koalici opět dát dohromady. K tomu potřebujeme 101 poslanců. A jsou tu dvě možnosti. Buď tuto většinu dostaneme a pak očekávám, že prezident Miloš Zeman pověří jednoho z koaličních politiků sestavením vlády, nebo se nám to nepodaří a pak by bylo dobré, aby byly co nejrychleji předčasné volby,“ zdůraznil Schwarzenberg.

Premiéra by měla vybírat ODS a kníže předpokládá, že se jí to podaří do pátku. Ministr Martin Kuba jako možný premiér má ale podle Schwarzenberga jednu nevýhodu. Sám není poslancem a podle knížete by bylo lepší, kdyby se předsedou vlády stal člověk, který se ve sněmovně pohybuje, protože vláda se o sněmovnu opírá. „Očekáváme návrh ODS a s ODS budeme o tomto návrhu diskutovat. Nebudu se do médií předem vyjadřovat, koho bychom byli ochotni podpořit," podotkl ministr zahraničí.

Předseda ČSSD nadále trvá na tom, že by byly nejlepší předčasné volby, protože ve stávajícím složení sněmovny nemá jasnou většinu ani levice, ani pravice. Sobotka si je ale vědom, že levice sama o sobě nemá 120 hlasů potřebných k rozpuštění sněmovny. Předpokládá také, že nezařazení poslanci by návrh na rozpuštění sněmovny nepodpořili.  

Nejsou důležitější následky povodní?

Stejně to vidí i komunisté. Za ty promluvil poslanec Pavel Kováčik, který poukázal na to, že předčasné volby nijak neuškodí ani občanům poškozeným povodněmi, protože o pomoci bude v případě potřeby rozhodovat vláda v demisi.

Vidím to jasně, s rebely nešlo o korupci

Karel Schwarzenberg se v pořadu také vyjádřil k otázce, zda se v případě politických dohod s bývalými rebely z ODS odehrálo nějaké korupční jednání. "Já to vidím celkem jasně, neodehrál se žádný trestný čin,“ zdůraznil kníže. Prý byl svědkem politických dohod v různých evropských zemích, odehrávaly se ostatně i v Česku za vlád ČSSD. K angažmá rebelů ve státních podnicích poznamenal, že vzhledem ke své předchozí politické kariéře byli způsobilí k vykonávání patřičných funkcí.

TOP 09 nestojí o silnější konkurenci, oponuje Kuba

V závěru pořadu vystoupil také ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který se vůči Schwarzenbergově výtce ohradil.

„Pro ODS je to vážná situace, která nastala. Jsem přesvědčen, že v ODS jsou lidé připraveni ujmout se premiérského postu, takoví lidé ostatně kandidovali i do vedení strany,“ poznamenal Kuba. Podle něj je napřed ale třeba sejít se s prezidentem i s koaličními partnery k jednání, nemá smysl dávat jednotlivá jména do médií.

Kuba se také ohradil proti tvrzení Karla Schwarzenberga, že ho poškozuje nepřítomnost ve sněmovně. "Tato argumentace se mi nezdá být úplně šťastná, protože premiér působí především ve vládě, na to, aby věděl, co se děje ve sněmovně, má např. předsedu poslaneckého klubu," oponuje Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…