Kůrovcová kalamita, jaká tu nebyla od Marie Terezie. Musíme se připravit na to nejhorší, říká šéf Lesů ČR

03.09.2018 20:45

Nejhorší kůrovcová kalamita od dob Marie Terezie, tak vidí množství kůrovce v českých lesích ministr životního prostředí. Státní lesy ode dneška řídí nový ředitel Josef Vojáček, který je v lesích od školy, jak ve státních, tak ve vojenských. Právě z nich do Lesů České republiky přišel. V pondělním Interview prozradil, jak se chce vypořádat s kůrovcem, který podle jeho slov však není tou hlavní věcí, jež české lesy trápí. „Kůrovec není primární problém našich lesů, tím je hlavně sucho,“ uvedl Vojáček s tím, že se bude snažit státní lesy připravit na to nejhorší.

Kůrovcová kalamita, jaká tu nebyla od Marie Terezie. Musíme se připravit na to nejhorší, říká šéf Lesů ČR
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Uschlé stromy napadené kůrovcem na Šumavě poblíž Kvildy směrem k prameni Teplé Vltavy

Zkrocení kůrovce je podle nového generálního ředitele státních lesů Vojáčka otázka, která má velmi mnoho faktorů. Klíčovou záležitostí je podle jeho slov jednoznačně vývoj počasí. Pokud budou pokračovat léta typu, která máme od roku 2015 za sebou, pak s velkou pravděpodobností bude postup kůrovcové kalamity i nadále pokračovat a jen tak se jí nezbavíme.

„Chci ale upřesnit, že kůrovcovou kalamitu nepovažuji za primární problém. Tím je skutečně hlavně sucho a změna teplot. Sucho oslabuje smrkové porosty a dochází k celoplošnému chřadnutí,“ řekl s tím, že právě chřadnutí a napadání smrků není způsobeno jenom kůrovcem, ale řadou dalších škodlivých činitelů.

I škody, které jsou způsobené větrem, lze prý také přičítat suchu. Porosty, jež jsou oslabené proředěním a zásahy proti kůrovci navíc snadněji větru podléhají. „Kůrovcová kalamita je sekundárním důsledkem klimatické změny,“ zopakoval Vojáček s tím, že jde tak o záležitosti těžko ovlivnitelné.

Filozofií Vojáčka v tomto případě je obecná strategie každého podniku. A sice že se musí vždy očekávat to nejlepší a připravovat se na to nejhorší. „Já se nyní budu pokoušet připravovat podnik na to, aby se vyrovnal s tím nejhorším, i když bych byl velmi rád, kdyby naopak přišlo to nejlepší,“ uvedl generální ředitel.

Co se týče přesné výměry, nedokáže Vojáček přesně specifikovat, jak velká část státních lesů je aktuálně kůrovcem napadena. A to především z důvodu, že je ve funkci teprve první den. „Dnes jsme absolvovali první poradu s krajskými řediteli, ve které jsem si udělal nějaký hrubý přehled. Obecně by se ale dalo říci, že se můžeme bavit už o více než pětině spravovaných lesů,“ řekl.

Tři generace kůrovce jsou letos jistotou, což je podle ředitele skutečně velký problém, jelikož vývoj a potenciál kůrovce je zhruba jedna ku padesáti šedesáti. „I když jsem uvedl, že je to problém sekundární, řešit jej budeme a jedinou možností, jak ho zlikvidovat, je napadené stromy předtím, než z nich brouci vylétnou, pokácet a sanovat dřevní hmotu. Nejlépe mechanicky, ale můžeme i chemicky,“ vysvětlil Vojáček s tím, že v poslední době zkoušeli i různé způsoby, jako jsou fumigace, pomocí plynu, zahřívání či přikrývání plachtami.

Tyto zmíněné možnosti prý fungují, ale každá má své pro i proti. Například chemické řešení není stoprocentní, zahubí larvy a brouka pouze na vnější straně stromu. „Problém je, že se tím postříká jen ta strana, která je nahoře, a potom musíte kmen otočit a postříkat zase spodní část, je to opravdu velmi pracné,“ sdělil.

Nevýhodou u chemického způsobu je i to, že kromě kůrovce ničí i okolní část lesa. „Bohužel neexistuje chemický způsob, který by působil pouze na jeden druh hmyzu,“ uzavřel s tím, že tuto metodu i tak používat budou a budou ji kombinovat, protože i jiné metody mají zase své nevýhody a také je nelze používat ve všech případech.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…