Kyjevský list: Rusové střílí vlastní, když utíkají z boje

13.06.2023 8:11

VÁLEČNÝ MONITOR 475 dní. Tak dlouho trvá ruský vpád na Ukrajinu. A Ukrajinci rozjíždějí druhou protiofenzivu. I ruské zdroje tvrdí, že Ukrajinci dosahují taktických úspěchů, zatímco ruský ministr obrany Sergej Šojgu chce zničit wagnerovce. Mezitím server Kyiv post uveřejnil video, na kterému údajně Rusové střílí do zad vlastní ruské spolubojovníky prchající z boje. A na ukrajinská města opět dopadaly ruské rakety a drony.

Kyjevský list: Rusové střílí vlastní, když utíkají z boje
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Válka na Ukrajině pokračuje a náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hana Maljarová oznámila, že Ukrajinci osvobodili dalších 90 km čtverečních své vlasti. K bojům dochází u Bachmutu, kde Ukrajinci také postupují, v Záporožské oblasti i v Doněcké oblasti.

„Ruské zdroje tvrdily, že ukrajinským silám se 11. června podařilo dosáhnout taktických zisků kvůli silnému dešti a mlze, které zabránily ruským vzdušným a kosmickým silám (VKS) i armádnímu letectvu (letouny s rotačním křídlem) zasáhnout soustředění ukrajinských sil. 12. června po odeznění deště ruské zdroje uvedly, že ruské VKS a armádní letectvo obnovily intenzivní nálety proti ukrajinským silám,“ napsal washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Ruské ministerstvo obrany se dál snaží dostat pod svou kontrolu soukromé vojenské skupiny, údajně i včetně wagnerovců Jevgenije Prigožina. Jeden z proválečných ruských blogerů uvedl, že ruské ministerstvo obrany se snaží wagnerovce postupně zničit, vytvořit si záminku, proč do budoucna nepodporovat wagnerovce dodávkami munice a dalším vybavení.

„Jeden z prominentních proválečných blogerů tvrdil, že načasování Šojguova oznámení je podivné vzhledem k tomu, že ukrajinské síly právě zahájily protiofenzivu, a další poznamenal, že ruské MO dává přednost byrokratickému odstranění Wagnera, místo aby se soustředilo na protiofenzivu,“ pokračoval institut

Na ruské domácí scéně se také ukazuje, že čečenský vládce Ramzan Kadyrov se snaží stále více distancovat od Prigožina a předvést, že je skutečně loajální ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a že spolupracuje s ruským ministerstvem obrany.

Ruská státní agentura RIA Novosti upozornila, že smlouvy s ruským ministerstvem obrany podepsalo dalších 7 ruských soukromých vojenských skupin.

Ukrajinský server Kyiv Post v této situaci uveřejnil video, na kterém údajně Rusové střílí své spolubojovníky, kteří se rozhodli utéct z boje.

„Ukrajinský vojenský informační web zveřejnil video, které zřejmě ukazuje ruské vojáky, jak utíkají z boje a jsou postříleni vlastní stranou. Další zprávy o tom, že kremelská armáda nasadila vojáky s úkolem střílet ustupující vojáky, se možná potvrzují videozáznamem z bojiště, na němž tři ozbrojení ruští vojáci zastřelili nejméně sedm svých kolegů, kteří utíkali pryč. Čtrnáctivteřinové video z dronu zřejmě ukazuje tři ozbrojené ruské vojáky, jak se střetávají se sedmi ustupujícími ruskými vojáky, z nichž šest odhodilo zbraně a většina odhodila přilby. Je vidět, jak tři ozbrojení muži střílejí do vzduchu a pravděpodobně přímo na dva z ustupujících vojáků. Všichni neozbrojení vojáci padají na zem, ale není jasné, zda byl některý z nich střelbou zraněn,“ napsal server.

Britské ministerstvo obrany již v listopadu 2022 uvedlo, že Rusko nasadilo speciální jednotky, které měly zabránit útěkům ruských vojáků z fonty.

Existenci takovéto jednotky u svých wagnerovců potvrdil i jejich zakladatel Jevgenij Prigožin. Podle serveru Kyiv Post v květnu potvrdil, že jeho soukromá společnost používala k podpoře útoků bezpečnostní jednotky s rozkazem střílet zbabělce.

Kryvyj Rih, ležící ve střední části Ukrajiny, kde se narodil i dnešní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, čelil dalšímu ruskému raketovému útoku. Rusové podle americké zpravodajské stanice CNN zasáhli mimo jiné pětipatrový obytný dům. Po útoku zemřely nejméně 3 lidé a dalších 25 osob bylo zraněno.

„Hoří byty od prvního do pátého patra. Oheň zasáhl 700 metrů čtverečních. Záchranáři ho hasí,“ uvedl starosta Oleksandr Vilkul v aktualizované zprávě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kyjevský list nám připomíná, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 13.06.2023 12:23:25
že Rusové byli a jsou ti zlí, kteří za 2. světové války bojovali proti hodným německým nacistům, ukrajinským SS a banderovcům. I dnes vystupují ti zlí Rusové proti hajlujícím ukrajinským obráncům západní "demokracie", kterou mírotvůrci z USA a NATO roznášejí do světa pomocí vojenských přepadů slabších států a humanitárního bombardování civilního obyvatelstva. USA + NATO a pohrobci ukrajinských SS a banderovců - pevná hráz západní demokracie. To jest "demokracie" s tváří obyčejného, ve světě vraždícího fašismu. Když USA + NATO a pohrobci ukrajinských SS a banderovců hájí demokracii, přestává mi vadit, že jsem stařec do urny či k rozptylu směřující.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…