LN: Sir Winton na Hrad pro řád přijet kvůli zdraví nemůže

22.05.2014 6:14

Zachránce stovek židovských dětí Nicholas Winton se předání Řádu Bílého lva na Pražském hradě kvůli svému zdravotnímu stavu nezúčastní. Lidovým novinám (LN) to řekla jeho dcera Barbara. Řád má být Wintonovi předán při příležitosti oslav vzniku samostatného Československa 28. října, na které ho pozval prezident Miloš Zeman. Svůj úmysl udělit mu nejvyšší státní vyznamenání Zeman sdělil Wintonovi v blahopřejném dopise ke 105. narozeninám.

LN: Sir Winton na Hrad pro řád přijet kvůli zdraví nemůže
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

Podle některých historiků a dalších osobností není důvod čekat na 28. říjen. Přimlouvají se, aby Zeman ocenil Wintona co nejdříve. Zákon mu to umožňuje a nestalo by se tak v novodobé historii Česka poprvé.

Zeman prý na říjnovém termínu trvá. „Pan prezident se rozhodl udělit nejvyšší státní vyznamenání siru Nicholasi Wintonovi 28. října právě proto, že jde o nejvýznamnější svátek České republiky. Tím se zvyšuje i samotná váha vyznamenání," řekl LN ve středu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Pokud by ale Winton nemohl do Česka zavítat, je možné, že by mu Zeman vyznamenání předal v zastoupení, řekl Ovčáček v pondělí ČTK.

Výzvu k předčasnému předání vyznamenání považuje prezident za neslušnou

Výzva, že by měl Zeman vyznamenání Wintonovi udělit co nejdříve, přijde jeho mluvčímu neslušná. „Pan prezident je sice skvělým prognostikem, ale není natolik odvážný, aby predikoval zdravotní stav kohokoliv. Pokud tak někdo činí, je to jeho právo, ale považuji to za nevhodné a přímo neslušné," řekl LN Ovčáček.

Skromný Brit zorganizoval těsně před vypuknutím druhé světové války převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického Protektorátu Čechy a Morava do Británie. Zařizoval jim doklady a přijetí v britských rodinách.

Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání. Byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holocaustu.

Řád Bílého lva v porevoluční době dostala řada hlav států, například George Bush starší, Michail Gorbačov, Francois Mitterrand, Lech Wałesa, Richard von Weizsäcker či britská královna Alžběta II., naposledy pak německý prezident Joachim Gauck. Dále i řada válečných veteránů, izraelský lovec nacistů Simon Wiesenthal, v roce 1990 pak i spisovatel Josef Škvorecký a jeho žena, prozaička a překladatelka Zdena Salivarová.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…