Levice si tady nastavila systém... Europoslanec TOP 09 protestoval u Moravce proti pomoci horníkům

15.05.2016 14:48

Především o tom, zda koncem letošního roku udělit Číně statut tržní ekonomiky, či ne, diskutovali v dnešních Otázkách Václava Moravce europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Levice si tady nastavila systém... Europoslanec TOP 09 protestoval u Moravce proti pomoci horníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek

Podle Mládka jsou v podstatě možné tři varianty. Buď Čína statut tržní ekonomiky dostane, k tomu prý stačí v podstatě nic nedělat, nebo jej nedostane. Pro to je nutné podniknout některé aktivní kroky. Třetí variantou je dosažení určitého kompromisu.

Niedermayer uvedl, že v podstatě se nabízejí dvě cesty. Jednou je porušení pravidel Světové obchodní organizace (WTO), druhá cesta je, že by na náš trh přišly výrobky s menšími bariérami, což by byl problém.

Existují odhady, podle nichž by udělení statutu tržní ekonomiky Číně v celé EU ohrozilo statisíce pracovních míst.

Mládek připustil, že celá situace nemá jednoduché řešení. Na jedné straně jsou tu ocelářské firmy, které by dovoz levné čínské oceli ohrozil, na druhé straně české a evropské firmy, které chtějí vyvážet do Číny a do celého světa.

V této souvislosti je zajímavé, že podle Mládka v Polsku si dělali větší starosti s dumpingovým dovozem oceli z Ukrajiny a Ruska.

Niedermayer kritizoval příspěvek státu lidem propuštěným z OKD

V další části pořadu přišla řeč na situaci v OKD a na to, že propuštěným horníkům nabídne vláda až po dobu tří let příplatek ve výši osmi tisíc měsíčně, ostatním zaměstnancům propuštěným z OKD pak sedmi tisíc měsíčně. Toto opatření Niedermayer kritizoval jako nesystémové. „Tohle není možné, spousta lidí přichází o práci, máme tu rozvětvený sociální systém, je-li na něm něco špatně, pojďme se o tom bavit. S přímými dávkami mám problém. Systém je přátelský pro lidi s nízkými příjmy. Ten systém levice nastavila tak, že poměrně více dává lidem s nízkými příjmy. V OKD to nefunguje a teď to chce vláda ad hoc opravovat,“ uvedl Niedermayer.

Mládek reagoval s tím, že toto opatření je signálem horníkům a zaměstnancům OKD, že pokud budou dělat něco jiného, dočasně je vláda po dobu tří roků podpoří.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…