Leyenová v Kyjevě. Slibovala Zelenskému, jak bude frčet přistupování k EU

11.06.2022 19:03

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v Kyjevě ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému sdělila, kdy bude pokračovat jednání o ukrajinské žádosti o udělení kandidátského statusu na členství v EU. Zelenskyj naznačil, o co teď EU vlastně hraje.

Leyenová v Kyjevě. Slibovala Zelenskému, jak bude frčet přistupování k EU
Foto: Twitter.profil Von der Leyenové
Popisek: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise, podle informací agentury Reuters znovu přijela do Kyjeva, aby si tam promluvila s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Přijela mu sdělit, že jednání o žádosti Ukrajiny na udělení kandidátského statusu bude završeno do konce příštího týdne.

Na společné tiskové konferenci v Kyjevě von der Leyenová uvedla, že sobotní diskuse se Zelenským „nám umožní do konce příštího týdne dokončit naše hodnocení o tom, zda doporučit Ukrajinu jako kandidáta na členství“.

„Udělali jste hodně pro posílení právního státu, ale stále je potřeba provést reformy, například bojovat proti korupci,“ řekla také na společné tiskové konferenci a naznačila tak Zelenskému, že Ukrajince na cestě do EU čeká ještě hodně práce.

Zelenskyj na společné tiskové konferenci přišel v odpovědi s prohlášením, že Ukrajina prý má být jen Putinovým prvním chodem. „Celá Evropa je cílem pro Rusko a Ukrajina je jen první fází této agrese. Proto pozitivní odpověď EU na ukrajinskou žádost o členství může být kladnou odpovědí na otázku, zda má evropský projekt vůbec budoucnost.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …