Lída Rakušanová: Uprchlíkům dávat kartáčky na zuby, ne peníze. V Německu raketově roste vykrádání bytů, zloději žádají o azyl

07.04.2016 10:40

Hostem ve včerejších Událostech, komentářích ČT byla komentátorka Českého rozhlasu a bývalá redaktorka Rádia Svobodná Evropa Lída Rakušanová. Spolu s dalšími hosty ve studiu diskutovala o návrhu Evropské komise na přerozdělování uprchlíků v rámci členských států EU. Rakušanová mimo jiné promluvila o tom, že by bylo dobré uprchlíkům místo peněz poskytovat materiální pomoc, jako třeba kartáčky na zuby.

Lída Rakušanová: Uprchlíkům dávat kartáčky na zuby, ne peníze. V Německu raketově roste vykrádání bytů, zloději žádají o azyl
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Anketa

Co soudíte o nových návrzích Evropské komise na trvalé přerozdělování uprchlíků?

hlasovalo: 23692 lidí

V úvodu pořadu se Rakušanová podivila reakci českých politických elit na nový návrh na přerozdělování uprchlíků, se kterým včera přišla Evropská komise. „Nerozumím tomu, proč tady zní slova, jako ‚co si to ta Evropská komise zase vymyslela‘. Myslím, že je to kontraproduktivní, nabourává to soudržnost Evropské unie,“ vyjádřila svůj názor novinářka.

Sama podle svých slov je ovšem toho názoru, že kvóty fungovat nebudou. Vyjádřila se také k dohodě s Tureckem, kdy zmínila, že v současné době spolupráce moc nefunguje. Podle ní se ovšem může jednat jen o jakési „porodní bolesti“.

Ve studiu se hovořilo o jakémsi „magnetu“, který pro uprchlíky představuje vidina zisku peněz, které migrantům rozdávají země jako Německo nebo Švédsko, kam také většina z nich míří. „I uvnitř samotného Německa jsou mezi jednotlivými spolkovými zeměmi ve způsobu té pomoci flagrantní rozdíly. To kapesné se v některých německých státech, například v Bavorsku, začíná poskytovat ve zboží a voucherech,“ zmínila novinářka, která v Německu mnoho let žila.

Rakušanová je toho názoru, že by Evropě společná imigrační politika určitě pomohla. Proto je ovšem podle ní potřeba, aby si evropské státy uvědomily, že lidé přicházející do Evropy z důvodu, že v jejich zemích zuří válka, na azyl nemají právo. „Mají právo na ochranu. To si začínají uvědomovat už i v Německu. Až se v Německu rozeběhnou azylová řízení, těch lidí, kteří dostanou azyl, bude velmi málo,“ věří Rakušanová.

„Ten magnet se dá jednoduše zredukovat, Bavorsko už to dělá. Je možné těm lidem místo peněz poskytovat věcnou pomoc – kupříkladu rozdávat kartáčky na zuby. Takový kartáček můžete rozdávat zrovna tak v Česku, tak i v Německu,“ míní novinářka.

Rakušanová se domnívá, že Německo je takovým lákadlem pro uprchlíky, protože se na Blízkém východě vytvořila davová psychóza podněcovaná a uměle pěstovaná převaděči, kteří uprchlíkům slibují všemožné věci. „Ovšem už teď vidíme, že se spousta lidí, kteří v Německu už jsou, vrací zpátky do Iráku nebo Sýrie,“ dodala.

Hlavní problém Německa podle Rakušanové tkví v tom, že se při tom nekontrolovaném přívalu uprchlíků do Evropy dostaly i různé „mafiózní struktury“. „V Německu stoupla kriminalita spojená s vykrádáním bytů za minulý rok asi o 25 %. Přišly tam z Gruzie a Balkánu organizované gangy, jejichž členové si tam požádali o azyl. Já ten strach chápu, ale ten strach není z uprchlíků, ale z nárůstu této kriminality,“ zakončila svůj výstup Rakušanová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…