Lidé nadávají Chovancovi, že prý chce zrušit svobodu internetu. A ministr jde do protiakce. Máme jeho důrazné vyjádření

19.01.2016 13:41

Údajný nápad ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), o němž informovala dnešní MF Dnes, ohledně omezení anonymity internetu, vyvolal mnoho ohlasů. Printscreen titulní strany deníku se šíří sociálními sítěmi. Anonymitu internetu omezují například v Číně či v Severní Koreji. Jenže sám ministr se důrazně ohrazuje. Podle něho jde o záměrnou propagandistickou manipulaci. Milan Chovanec to řekl ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Lidé nadávají Chovancovi, že prý chce zrušit svobodu internetu. A ministr jde do protiakce. Máme jeho důrazné vyjádření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„Kdybych teď řekl, že bych chtěl, aby každý uživatel internetu byl identifikován, tak se na mě vrhnou všichni,“ uvedl Chovanec s tím, že doba k debatě, jak se tímto směrem posunout, však skutečně již nastala. Chovanec tak chce bojovat proti kybernetické kriminalitě, hackerským útokům či nelegálním obchodům. 

„Média ANOfertu v akci: Vědomá lež na titulní straně. Volební kampaň zjevně začala,“ postěžoval si Chovanec krátce před polednem na svém Twitteru. Do protikladu dává titulek „Chovanec: Na web jen s povolením“ a slova svého mluvčího Jiřího Korbela. Ten uvádí, že nejde o debatu o omezení svobody, ale o možnost rozvinout veřejnou diskusi o účinné ochraně slušných lidí před internetovou kriminalitou.

„Kdopak to má v MAFRA obavu z lepšího odhalování hackerských útoků, že kvůli tomu manipuluje obsah?“ ptá se vzápětí. MAFRA, jež spadá do vlastnictví ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, vydává právě deník MF Dnes. 

Ve vyjádření pro redakci ParlamentníchListů.cz označil ministr Chovanec počínání deníku MfD za záměrnou propagandistickou manipulaci. „Důrazně se ohrazuji proti textu titulního článku dnešního vydání deníku Mladá fronta Dnes, jenž patří do skupiny Agrofert. Ze strany redakce jde o záměrnou propagandistickou manipulaci s mými výroky a s výroky reprezentantů ministerstva vnitra,“ uvedl ministr vnitra.

Článek podle jeho slov obsahuje vyloženě lživá tvrzení včetně samotného titulku. „Snaha zahájit debatu o způsobu lepší ochrany internetu před kriminálním jednáním je zde účelově zaměňována s praktikami totalitních zemí. Buď jde o hrubou novinářskou a editorskou chybu, nebo o cílenou diskreditaci reprezentantů politických konkurentů majitele vydavatelství,“ pokračuje Chovanec.

„V této souvislosti nelze přehlédnout, že právě média tohoto vydavatelství stojí poslední dva týdny v čele mediální kampaně, která těží z kriminálního napadení e-mailové korespondence premiéra Sobotky. Pokud má vedení vydavatelství MAFRA zájem o to, aby si udrželo pověst nezávislého vydavatele, pak je třeba se za tento dnešní novinářský faul omluvit. V opačném případě lze konstatovat, že volební kampaň začala a že bude vedena opravdu všemi myslitelnými prostředky včetně zneužívání kdysi nezávislých médií,“ dodává ministr vnitra Milan Chovanec pro ParlamentníListy.cz.

Slova ministra Chovance rozlítila například předsedu výkonné rady Sdružení pro internetový rozvoj Jána Simkaniče. Označuje je za populistická a neslučitelná se svobodou společnosti. „Myšlenka ministra vnitra, nazvaná odanonymizování internetu, je skandální a přibližuje nás k autoritativním režimům. Regulace by se dotkla pouze domácích uživatelů, nikoliv skutečných teroristů,“ uvedl.

Titulní stranu MF Dnes si na svůj facebookový profil dal i s ironickým komentářem předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Výborně, soudruzi, Čína je náš velký vzor! Doporučuji ještě zrušit listovní a bankovní tajemství, jako tomu bylo za komunistů. Abychom šli s dobou, každý z nás bude mít povinně v uchu čip, abychom mohli být 24 hodin denně sledováni, zda se nedopouštíme zločinu anonymity a soukromí,“ napsal k tomu. 

Celé vyjádření ministra vnitra Milana Chovance pro ParlamentníListy.cz:

Důrazně se ohrazuji proti textu titulního článku dnešního vydání deníku Mladá fronta Dnes, jenž patří do skupiny Agrofert. Ze strany redakce jde o záměrnou propagandistickou manipulaci s mými výroky a s výroky reprezentantů ministerstva vnitra.

Článek pak obsahuje vyloženě lživá tvrzení včetně samotného titulku. Snaha zahájit debatu o způsobu lepší ochrany internetu před kriminálním jednáním je zde účelově zaměňována s praktikami totalitních zemí. Buď jde o hrubou novinářskou a editorskou chybu, nebo o cílenou diskreditaci reprezentantů politických konkurentů majitele vydavatelství.

V této souvislosti nelze přehlédnout, že právě média tohoto vydavatelství stojí poslední dva týdny v čele mediální kampaně, která těží z kriminálního napadení e-mailové korespondence premiéra Sobotky. Pokud má vedení vydavatelství MAFRA zájem o to, aby si udrželo pověst nezávislého vydavatele, pak je třeba se za tento dnešní novinářský faul omluvit. V opačném případě lze konstatovat, že volební kampaň začala a že bude vedena opravdu všemi myslitelnými prostředky včetně zneužívání kdysi nezávislých médií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…