Lidovci sestavili pro obecní volby 1 500 samostatných kandidátek

14.08.2018 18:28

Lidovci sestavili pro podzimní komunální volby zhruba 1 500 samostatných kandidátek. Zapojí se také do několika stovek koaličních kandidátek s místními nebo celostátními subjekty, řekl dnes ČTK po jednání celostátního výboru KDU-ČSL předseda strany Pavel Bělobrádek. Proti komunálním volbám před čtyřmi roky je podle něj počet podaných kandidátek o několik desítek nižší.

Lidovci sestavili pro obecní volby 1 500 samostatných kandidátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Počet kandidátních listin se blíží 1 500 s tím, že do toho nejsou započítány ty koaliční, které se jmenují jinak,“ řekl Bělobrádek. Do koaličních kandidátek se lidovci zapojili ve stovkách obcí. „Vždy to vyplývá z místní situace. Je to často dáno tím, že lidé si jsou po fungování v zastupitelstvu blíž a nechtějí tříštit síly,“ řekl Bělobrádek.

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

„Pořád máme nejlepší výsledky v obcích do 5 000 obyvatel, tam chceme pozice udržet a chceme také uspět v okresních a statutárních městech. V posledních volbách jsme se ve spoustě takových obcí vrátili, takže chceme udržet pozice a ještě je zlepšit,“ řekl Bělobrádek o ambicích lidovců pro říjnové komunální volby. Cílem podle něj je, aby KDU-ČSL zůstala celostátní stranou s nejsilnějším komunálním zastoupením.

Předseda KDU-ČSL také podotkl, že v některých malých obcích se strana potýká s nezájmem o zapojení do komunální politiky. „Problém je v těch nejmenších obcích, kde úspěšný starosta, který tam byl čtyři pět volebních období, se rozhodl už nekandidovat a nenašel nikoho, kdo by starostu chtěl dělat,“ řekl Bělobrádek.

Anketa

Jsou homosexuálové v České republice kráceni na svých právech?

4%
96%
hlasovalo: 9516 lidí

Podle něj je na vině i zákon o střetu zájmů, který vyžaduje i od místních politiků zveřejnění majetkových poměrů, což některé lidi od kandidatury odrazuje. Podle Bělobrádka by stát měl vytvářet takové podmínky, aby lidé do komunální politiky chtěli vstupovat, ne je od toho odrazovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…