Lidovci už chystají ústavní žalobu na prezidenta

12.05.2017 13:06

Lidovečtí senátoři jsou připraveni připojit se k ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana, pokud ten neodvolá ministra financí Andreje Babiše (ANO), jak požaduje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V rozhovoru pro server iDnes.cz to řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Lidovci už chystají ústavní žalobu na prezidenta
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Bělobrádek v rozhovoru mimo jiné také uvedl, že odchod Babiše společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou, jak navrhuje Zeman, není variantou, jež by byla na stole. „Za ústavně čisté řešení považuji v tomto okamžiku, aby prezident republiky konal, a na základě návrhu premiéra odvolal pana Babiše,“ zmínil Bělobrádek s odvoláním na Ústavu.
 
Ve hře je tak podle něj stále varianta ústavní žaloby pro velezradu, ke které jsou někteří lidovečtí senátoři ochotni se připojit. „Bude záležet na tom, jak bude postupovat prezident republiky. Já bych uvítal, kdyby postupoval podle úzu i výkladu většiny ústavních právníků stejně jako jeho předchůdci. I on sám v jiných případech jednal podle Ústavy, kdy na návrh předsedy vlády odvolává člena vlády,“ poznamenal Bělobrádek.
 
Jeho podmínkou rozhodně není, aby vládu opustili všichni ministři za hnutí ANO. „Ta vláda byla, nebo je, úspěšná. K odchodu ostatních členů vlády můžu říct, že za KDU-ČSL nikoho k odvolání navrhovat nebo doporučovat premiérovi nebudeme. A jak se rozhodnou ostatní koaliční partneři, to je zcela jejich zodpovědnost,“ míní s tím, že nejlepší by bylo dovládnout na současném vládním půdorysu.
 
Své rovněž řekl ke koalici se Starosty a nezávislými, s nímiž mají jít lidovci do sněmovních voleb. „Rozhodně budu navrhovat, aby celostátní sjezd koaliční smlouvu schválil a znovu ji potvrdil, ačkoli to není ze stanov nutné. Myslím, že je to fér a že to je věc, která by proběhnout měla,“ uzavřel.
 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Valentin Kusák

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…