Lídr ANO v Praze Stuchlík: Budu komunikovat lépe než Krnáčová

28.07.2018 16:12

Pokud by se stal po podzimních komunálních volbách primátorem, chce pražský volební lídr ANO Petr Stuchlík lépe komunikovat navenek i v rámci magistrátu a městských částí. Praha podle něj potřebuje člověka, který se nebojí rozhodnout a zároveň si umí vyjednat podporu. Stuchlík to uvedl v rozhovoru s ČTK.

Lídr ANO v Praze Stuchlík: Budu komunikovat lépe než Krnáčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyklista v Praze

Dodal, že si plánuje jako poradce přivést zkušené odborníky. Hlavními tématy, které metropoli trápí, jsou podle něj doprava, bydlení, neschopnost dotáhnout investice a nevyvážený vztah mezi obyvateli a návštěvníky Prahy. Stuchlík v sobotu nahradil v čele kandidátky ANO Patrika Nachera.

Současné primátorce Adrianě Krnáčové se často vyčítá neobratnost v komunikaci, což chce Stuchlík zlepšit. „Paní primátorka to nemá jednoduché, nastoupila jako krizová manažerka a přeci jenom po ní v Praze něco zůstalo. Určitě bych ale chtěl zlepšit komunikaci, například mezi magistrátem a městskými částmi,“ uvedl.

„Jako zakladatel a generální ředitel Fincentra se musím na jednu stranu umět domluvit s šéfy nadnárodních bankovních korporací, ale stejně tak se musím dohodnout s naší finanční poradkyní na Vysočině, která má, respektive jejíž klienti mají úplně jiné potřeby, než třeba bohatí klienti poradců v některých částech Prahy,“ uvedl.

Stuchlík v čele kandidátky nahradil Nachera, kterého dříve v referendu vybrali pražští členové hnutí. Po intervenci celostátního vedení ANO a premiéra Andreje Babiše se kandidátka změnila, takže Nacher bude na druhém místě. Trojkou je bývalý ministr financí Ivan Pilný, čtyřkou místostarostka Prahy 13 Marcela Plesníková a pětkou ekonomka Marta Gellová. Hnutí jde do voleb s výrazně obměněným týmem lidí, současní radní buď z kandidátky vypadli, nebo jsou ve druhé desítce kandidátů.

Kandidátka ANO je podle Stuchlíka sestavena dobře a jde o silný tým. Brzy chce představit svůj tým poradců. Konkrétní jména zatím uvést nechtěl.

Hlavním problémem Prahy v posledních osmi letech podle něj je, že se nedaří posouvat důležité investice. „Je potřeba stavět a je potřeba stavět rychle,“ řekl. V principu tak souhlasí například s plánem na společný podnik společnosti Penta a Dopravního podniku hl. m. Prahy k metru D, který podle něj může urychlit výstavbu potřebné linky. „Společný podnik dává na první pohled smysl a je to rychlá cesta, ale až jako primátor dokážu posoudit celý kontext a všechny detaily,“ dodal. Plán na společný podnik si v poslední době vysloužil vlnu kritiky a není jasné, jestli o něm bude současné vedení do voleb hlasovat.

Důležitým předvolebním tématem bude také dostupnost bydlení. Magistrát by podle pražského lídra ANO měl sám stavět byty spíše ve výjimečných případech. V současnosti se z iniciativy radního ANO Radka Lacka staví bytové domy na Černém Mostě, kde mají vzniknout nájemní byty. Stuchlík nicméně považuje za lepší řešení dojednat s developery, aby se část bytů v jejich projektech alokovala pro město. „V tomto jsem opravdu liberál a věřím, že developer je efektivnější a rychlejší než městská organizace,“ řekl.

Město také musí regulovat služby typu Airbnb, nikoliv však úplným zákazem, dodal. „Turisté a návštěvníci jsou pro Prahu důležití, nesmí však zhoršovat kvalitu života Pražanů. Stejně tak jsou pro Prahu důležití dojíždějící z jiných krajů. Ovšem také ne na úkor rezidentů. Praha musí zase patřit Pražanům,“ uvedl.

Stuchlík absolvoval Fakultu managementu na Vysoké škole ekonomické v Praze. Studoval i v zahraničí, a to na Erasmově univerzitě v Rotterdamu a na Harvard Business School v USA. Je spoluzakladatelem a generálním ředitelem společnosti Fincentrum, zabývající se finančním poradenstvím. Kritiku vzbudila jeho investice do firmy Fair Credit, která poskytuje půjčky s vysokým úrokem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…