Lipavský před schůzkou se Zemanem žehlí své vztahy s Izraelem. A nejen to...

04.12.2021 18:39

Zdá se, že kandidát Pirátů na ministra zahraničí dělá vše pro to, aby otupil hrot kritiky prezidenta Miloše Zemana. Právě Lipavský je pravděpodobně tím ministrem, k němuž má prezident velké výhrady a asi ho odmítne jmenovat členem vlády Petra Fialy (ODS). Kvůli jejich rozdílnému pohledu na stát Izrael. Lipavský teď vyrazil na izraelskou ambasádu. Ale nezůstal jen u toho.

Lipavský před schůzkou se Zemanem žehlí své vztahy s Izraelem. A nejen to...
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Ačkoli to ani prezident Miloš Zeman, ani premiér příští vlády Petr Fiala (ODS) nepotvrdili, většina komentátorů předpokládá, že Miloš Zeman má problém s tím, že by měl piráta Jana Lipavského jmenovat ministrem zahraničních věcí. Pravděpodobně kvůli tomu, že prezident Miloš Zeman patří ke skalním zastáncům Izraele, zatímco Lipavský se k židovskému státu stavěl kriticky. Není nakloněn ani přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Snad i proto se teď Lipavský snaží demonstrovat, že není vůči Izraeli tak chladný, jak by se mohlo zdát na první pohled. Na izraelské ambasádě v Praze se účastnil oslav chanuky.

Lipavský se zde setkal s izraelskou diplomatkou Annou Azari, která od srpna působí jako velvyslankyně Státu Izrael v České republice. I když přesně nevíme, co bylo předmětem jejich rozhovorů a zda se společně dotkli i česko-izraelských vztahu ve smyslu přesunu ambasády, diplomatka si na twitteru setkání s politiky posléze velmi pochvalovala a zmínila i budoucí spolupráci.

„Byla to pro mě velká čest a potěšení vás přivítat u sebe doma. Věřím, že společně nejen dále rozvineme existující skvělé vztahy, ale vytvoříme mnoho příležitostí také ke spolupráci v dalších směrech. Těším se na ni,“ vzkázala Lipavskému a Pekarové Adamové později přes sociální síť.

Ale to není všechno.

Podle serveru Seznam Zprávy se Lipavský snaží naklonit si židovský stát a českého prezidenta i jinými kroky. Kandidát na ministra se setkal se zástupci Federace židovských obcí, např. s kancléřem federace Tomášem Krausem, který by prý uvítal, aby nově ustavená Sněmovna navázala na Sněmovnu předchozí, která ustavila skupinu Přátel Izraele, v jejímž rámci rozvíjela dobré vztahy mezi oběma zeměmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Prasárna, špína“. Výtrysky křesťanské lásky kvůli knize o Zemanovi

22:52 „Prasárna, špína“. Výtrysky křesťanské lásky kvůli knize o Zemanovi

„Řada církevních hodnostářů, věřících i novinářů stále hledá své dno,“ komentovala dění okolo křtu k…