Luboš Palata předkládá, co vše Kyjev natropil fingovanou vraždou novináře Babčenka

01.06.2018 8:02

I když ukrajinská tajná služba SBU díky fingované vraždě ruského novináře Arkadije Babčenka prý dopadla objednavatele jeho vraždy a rozkryla teroristickou síť údajně napojenou na Moskvu, je některými pro své postupy velmi kritizována. Redaktor MF Dnes Luboš Palata ve svém pátečním komentáři upozorňuje, že podle mnohých tím Kyjev, který v úterý zveřejnil i záběry „mrtvoly“ ruského novináře a nechal západní politiky vyslovovat soustrast, zašel až příliš daleko. Belgická vláda také varovala, že v době, kdy se Západ snaží bojovat se lživými informacemi, je Kyjev cíleně šíří.

Luboš Palata předkládá, co vše Kyjev natropil fingovanou vraždou novináře Babčenka
Foto: archív autora
Popisek: SBU

„Nemůžu se rozhodnout, jestli je to nejgeniálnější, nebo velkolepě hloupá zpráva, o jaké jsem kdy slyšel. Myslím, že obojí,“ vyjádřil se k zinscenované vraždě Babčenka například moskevský zpravodaj Financial Times Max Sedon. O podobných rozpacích hovoří mnozí.

„Fingovaná vražda Babčenka, která měla ukrajinské rozvědce posloužit k rozkrytí proruské sítě atentátníků, se obrátila proti Kyjevu,“ dodal Palata.

Zatím se podle informací Palaty ani neví, zda tato operace ukrajinské tajné služby SBU byla vlastně úspěšná. Nade vším – kromě toho, že je Babčenko nakonec skutečně živý – visí otazníky. „Z většiny reakcí vyplývá, že to tajná služba s předstíranou vraždou Arkadije Babčenka přehnala natolik, že vlastně zpochybnila věrohodnost akce, údajných pachatelů i důkazů svědčících o jejich napojení na Rusko,“ uvedl redaktor MF Dnes.

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

Objednavatele Babčenkovy vraždy prý Ukrajinci dopadli ve chvíli, kdy předával „nájemnému vrahovi“ zbytek peněz. Podle Palatových slov se údajně podařilo zabavit také seznam desítek dalších plánovaných obětí a množství zbraní s výbušninami. Jedna z pochval, které se tajné službě SBU dostalo, byla ta od ukrajinského prezidenta Porošenka.

To byla ale jedna pochvala z mála. Politici i mnozí novináři, kteří nestraní Putinovu režimu, odsoudili způsob, jaký SBU zvolila a poukazují na zásadní přešlapy. „Prvním je fingovaná vražda, dělání hlupáků ze západních politiků, kteří odsuzovali „vraždu“, i brutální dezinformace v době, kdy Západ bojuje s falešnými zprávami,“ upřesnil Palata. „V podstatě tato akce má mnoho společného s tím, jak vypadají akce ruské, nebo dokonce jak vypadaly ty sovětské,“ řekla manželka polského exministra zahraničí Radoslawa Sikorského Anne Applebaumová.

Anketa

Stydíte se za prezidenta Miloše Zemana?

11%
89%
hlasovalo: 18812 lidí

Podle ní byl sice cíl chytit vraha samozřejmě správný, ale fingovaná smrt a veřejná prohlášení s ní spojená snižují ještě více už tak malou důvěru, jakou Ukrajinci ve svou vládu mají. „Nikdo nemyslel na vedlejší škody nebo na to, zda v budoucnu kdokoli uvěří tajným službám, až příště oznámí smrt novináře,“ zdůraznila v listu The Washington Post.

I podle belgické vlády ukrajinské dezinformování o vraždě Babčanka podrývá snahu bojovat proti falešným zprávám údajně šířeným ruskou propagandou. „Nemůžeme bojovat proti fake news výrobou jiných fake news,“ reagovalo na operaci belgické ministerstvo zahraničí. To, že byl v celé historce podstrčený propagandistický účinek, je očividné,“ uvedla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Palata dále poukázal i na to, že problém tkví také ve výsledku celé akce. „Důkazy proti Rusku, které svědčí podle SBU o přímém napojení objednavatele vraždy na Moskvu, jsou slabé a nepřesvědčivé. Rusko překombinování ukrajinské operace využilo nakonec k tomu, aby ji naprosto zpochybnilo,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…