Lžete, lžete! Ministryně Valachová se skoro rozbrečela při jednání

25.05.2017 10:42

Jednání sněmovních a senátních výborů bývá většinou klidné. Platí to i v případech, kdy se jedná o školství. Ale čas od času přece jen vyvřou na povrch emoce. Senátoři se o tom přesvědčili při jednání výboru pro školství, na kterém odcházející ministryně Valachová jen stěží zadržovala slzy, a osoby přítomné na jednání obviňovala ze lhaní.

Lžete, lžete! Ministryně Valachová se skoro rozbrečela při jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miniistryně školství Kateřina Valachová

Ministryně Kateřina Valachová už za pár dní ministryní nebude. Vaz jí zlomila pravděpodobná korupční aféra v oblasti rozdělování dotací pro sport, ve které údajně hrála roli náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová. Ačkoli sama ministryně Valachová obviněna nebyla, převzala politickou odpovědnost za dění na ministerstvu a rezignovala.  

Ještě před tím ale vyrazila do Senátu, aby zde obhájila kariérní řád pro učitele, který považuje za velmi zásadní. Trvala také na tom, aby se učitelům zvedly příplatky za třídnictví, které se nezvyšovaly 12 let. Vedle toho slibovala, že kurzy, které kantoři absolvovali v minulosti, jim budou v rámci kariérního řádu uznány, pokud o to budou učitelé stát.  Námitky přítomných zástupců iniciativy Pedagogická komora označila za lži. „Jsem právník a nepoužívám to sloveso skoro nikdy, ale vy lžete, lžete,“ konstatovala na jejich adresu. Informoval o tom server Deník.cz.

Celá článek naleznete ZDE.

Anketa

Kdo je vítězem vládní krize?

2%
89%
5%
hlasovalo: 5315 lidí

Ale pak nastoupil nezávislý senátor Jiří Růžička zvolený za TOP 09 jako zpravodaj předloženého tisku zákona a totálně ho rozcupoval. Vycházel přitom z praxe dlouholetého učitele a ředitele Gymnázia Jana Keplera v Praze. „Je mi líto, ale v navrhovaném zákoně převažují negativa nad pozitivy, a proto musím navrhnout jeho zamítnutí,“ uvedl. Zákon podle něj představuje neúměrnou administrativní zátěž pro učitele. Slyšel to prý od spousty z nich – od stovek z nich.

„Za 27 let neodešel ani jeden člen našeho pedagogického sboru v aktivním věku, letos jde pryč deset procent kantorů. Já opravdu nevím, kým nahradím učitele IT nebo matematiky. A to mluvím za pražské gymnázium, kde jsou chytré děti, které je radost učit.“ doplnil Růžička.

Růžička i jeho další kolegové se shodli na tom, že učitelé jsou finančně podhodnoceni, a už nevěří politikům, že jim platy opravdu zvednou. Senátoři se přitom shodují na tom, že učitelé jako vysokošlolsky vzdělaní občané této země bezpochyby mají nárok na solidní platy. Skutečností ovšem je, že jim už tolik ministrů slibovalo vyšší platy a tolik ministrů své sliby nedodrželo, že učitelé už nevěří ničemu.

„V tu chvíli to Valachová nevydržela, sklonila hlavu a vší silou zadržovala pláč. K němu měla blízko ještě několikrát. Všichni přítomní členové výboru totiž ocenili její obrovské nasazení, vůli a snahu zlepšit postavení učitelů,“ píše server.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…