Macron nabízí dalších pět let selhávání! Francie řekla ne tyranii falešných zpráv. Nejen politici reagují na francouzské volby

07.05.2017 22:00

Hlasy Francouzů a Francouzek zatím stále nejsou sečteny, ale je stále jasnější, že příštím prezidentem Francie bude kandidát levého středu Emmanuel Macron. A už na to reagují čeští, ale i zahraniční politici. Někteří jásají více, někteří méně.

Macron nabízí dalších pět let selhávání! Francie řekla ne tyranii falešných zpráv. Nejen politici reagují na francouzské volby
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Hlasovací lístky pro druhé kolo prezidentských voleb ve Francii

„Jsem ráda, že ve FR nevyhrál pravicový populismus. Nejsem sice ráda za vítězství neoliberalismu, ale Le Penová by byla katastrofou pro EU i ČR,“ napsala na sociální síti komunistická europoslankyně Kateřina Konečná.

Předseda KSČM Vojtěch Filip byl smířlivější. „V první řadě bych rád popřál nově zvolenému prezidentovi Emmanuelu Macronovi k vítězství. Francii pak přeji prezidenta, který alespoň částečně bude řešit problémy, jež ji trápí. A to nejen běžné starosti, ale i bezpečnost, smysluplné působení Francie v Evropské unii v rámci řešení migrace, terorismu a omezení přemrštěného množství byrokracie,“ konstatoval.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) má za to, že Francie si zvolila nejen nového prezidenta, ale řekla také jasné „ano“ své budoucnosti v EU. Spokojený je také předseda Evropské rady Donald Tusk, který je také rád, že Francouzi řekli „ano“ rovnosti, volnosti a bratrství a „ne“ tyranii falešných zpráv.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyjádřil radost, že se voliči rozhodli pro Francii, která bude hrdou a silnou součástí Evropské unie. Macronovi k jasnému vítězství na Twitteru pogratuloval, napsala dále ČTK.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš Macronovi pogratuloval, jeho vítězství očekával, sdělil ČTK. „Bude to mít velmi těžké, změnit ekonomickou situaci Francie,“ poznamenal. Dodal, že jeho názory na migraci a další integraci Evropy nejsou realistické. „Doufejme, že bude přístupný argumentům,“ uvedl.

Výsledek francouzských voleb přivítali i další čeští politici, i když někteří s výhradami. „Prohra M. Le Penové je dobrou zprávou. Ale jásat nad výhrou E. Macrona můžeme jen těžko. Na krizi EU nenabízí žádné dobré řešení,“ napsal například na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. „Určité“ výhrady k Macronovi má i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Jeho přesvědčivé vítězství ale označil za dobrou zprávu, protože Marine Le Penová by rozkládala NATO i EU.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil vítězství Macrona za dobrou zprávu pro Evropu. Jeho úspěch přivítal i lidovecký ministr kultury Daniel Herman. „Teď ve Francii, před pár týdny v Nizozemsku a předtím v Rakousku zvítězily rozum a zodpovědnost. Tak do toho i u nás!“ napsal na Twitteru.

Prezident Miloš Zeman prozatím mlčí. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se vyjádření prezidenta Zemana k francouzským volbám dá očekávat v pondělí.

Hlavní strůjce Brexitu Nigel Farage to vidí zcela jinak. „Emmanuel Macron nabízí dalších pět let selhávání v prohlubování evropské integrace a otevřených hranic. Pokud se Marine Le Penová zúčastní příštích prezidentských voleb v roce 2022, může je vyhrát,“ věří Farage.  

Silně kritická byla také ekonomka Markéta Šichtařová. Dáma se domnívá, že Macron ještě prohloubí socialistické brzdy růstu Francie, a to zemi neprospěje. Pokud jde o zahraniční partnery, Macron už dal najevo, že se chystá zatočit s Polskem a Maďarskem, které se podle jeho názoru stavějí na odpor proti prohlubování integrace EU a proti jejím základním hodnotám.

„Macron se prý těší, jak za odmítání kvót s Maďarskem a Polskem zatočí. Na SR a ČR asi jen zapomněl. Já se zase těším, jak se sebou nedáme orat,“ napsala dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…