Maďarsko: EU rozšířila válku na Ukrajině do světa. Může za jeho rozdělení

14.09.2023 13:21 | Monitoring

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó uvedl, že místo toho, aby Evropská unie „izolovala“ válku na Ukrajině na místní konflikt, svými rozhodnutími válku globalizovala. „Evropská reakce je důvodem rostoucího rozdělení mezi Východem a Západem,“ má jasno Szijjártó, že pro všechny by bylo prospěšnější opět navázat komunikaci.

Maďarsko: EU rozšířila válku na Ukrajině do světa. Může za jeho rozdělení
Foto: About Hungary
Popisek: Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Szijjártó v rámci účasti na summitu celosvětové ekonomické Iniciativy Pás a stezka (BRI) v Hongkongu prohlásil, že Evropská unie v souvislosti s válkou na Ukrajině učinila špatná rozhodnutí. „Evropská unie měla tuto válku na Ukrajině izolovat, ale místo toho ji globalizovala,“ řekl maďarský ministr zahraničí pro televizi CNBC.

Szijjártó kritizoval evropskou reakci na konflikt a uvedl, že způsobuje rozdělení mezi Východem a Západem. „Jedním z globálních dopadů války je, že svět se zdá být opět rozdělen na dva nesmiřitelné bloky, a to je špatně. Protože pokud neexistuje komunikace mezi zeměmi, neexistuje spolupráce, pak se v podstatě vzdáváte naděje na mír,“ uvedl Szijjártó.

Ten již ve svých dřívějších prohlášeních kritizoval přijetí protiruských sankcí, která podle něj více poškozují evropské státy než Rusko. „Bruselské sankce proti Rusku zjevně nesplnily očekávání a poškodily evropské ekonomiky více než Rusko. Ruská ekonomika rozhodně není na kolenou a válka se nechýlí ke konci. Evropská ekonomika trpí sankcemi více než ruská,“ prohlásil Szijjártó v lednu na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Místo nepřátelství by podle něj měly státy spolupracovat, například právě prostřednictvím Iniciativy Pás a stezka, která má posílit obchodní vztahy mezi Čínou a přibližně 150 dalšími zeměmi. „BRI nejenže přežije, ale bude stále úspěšnější ... protože všichni účastníci, včetně evropských zemí, z ní mají velký užitek,“ má jasno Szijjártó.

„Evropa je na tom špatně, a to jak ekonomicky, tak i bezpečnostně, takže potřebujeme partnery pro spolupráci, kteří jsou úspěšní, kteří nám dávají impulz, kteří nám dávají šanci na rychlejší růst,“ dodal maďarský ministr zahraničí.

Iniciativu Pás a stezka zahájil v roce 2013 čínský prezident Si Ťin-pching. Jde o globální strategii rozvoje infrastruktury mezi Čínou a více než 150 zeměmi a mezinárodními organizacemi. Čína jejím prostřednictvím chce převzít vedoucí úlohu v globální ekonomice v souladu se svou rostoucí mocí a postavením. BRI je přirovnávána k americkému Marshallovu plánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Szijárto je profesional diplomat ! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 14.09.2023 13:52:59

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…