Maďarsko se blíží Rusku! Po estrádě s duhou před velvyslanectvím bruselský Pirát Peksa ještě přiložil pod kotel

23.06.2021 19:58 | Zprávy

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa varuje před novým maďarským zákonem, zakazujícím propagaci LGBTQ+ vůči dětem a mladistvým. Dle Peksy tím dojde k přísnému omezení svobody slova a koncem propagace LGBTQ+ směrem k dětem prý budou ohrožena i práva dětí. Peksa volá, aby proti Maďarsku zasáhla Evropská unie – možností by prý bylo, že by byly Maďarsku odstaveny evropské příjmy. Sám Peksa se rozhodl také jednat; vytáhl s velkou duhovou vlajkou a s megafonem před budovu maďarského velvyslanectví v Praze.

Maďarsko se blíží Rusku! Po estrádě s duhou před velvyslanectvím bruselský Pirát Peksa ještě přiložil pod kotel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Peksa na svém facebooku varoval, že aktuálně je v Maďarsku „nejnovější problém“ spočívající v zákazu zobrazování a propagaci genderové identity odlišné od pohlaví určeného při narození, změny pohlaví a homosexuality ve školách a ve veřejných oznámeních pro osoby mladší 18 let. Úpravu zákona dle něj vládnoucí strana Viktora Orbána Fidesz „protlačila“.

Pirátský politik je zákazem propagace LGBTQ+ vůči dětem a mladistvým zhrozen. „Taková úprava přísně omezí svobodu slova a práva dětí. Mladí LGBTQ+ lidé tak nebudou mít potřebnou podporu a přístup k informacím a výsledkem bude devastace jejich duševního zdraví a zhoršený vývoj sebepřijetí,“ varuje europoslanec.

Maďarsko se podle Peksy dokonce hodnotově přibližuje k Rusku: „Je to další z kroků, který má za následek tamní posilování stereotypů a zvýšenou averzi vůči LGBTQ+ lidem. Tato členská země Evropské unie se tak nezadržitelně přibližuje k hodnotám Ruska, které podobný zákon přijalo již před lety.“

Peksa sdílel, jak se v rámci odporu k novému maďarskému zákonu rozhodl jít před velvyslanectví země v Praze, kde protestoval i s pomocí megafonu na akci „Duhové vlajky pro Maďarsko“. Akce, kterou pořádal LGBT aktivista Kryštof Stupka měla minulý pátek ukázat „hlasitý nesouhlas s potlačováním práv LGBTQ+ lidí“ v Maďarsku.

„Z Maďarska zní zoufalé volání o pomoc. Obrátily se na nás tamní organizace, abychom jim pomohli čelit útokům vůči LGBTQ+ lidem,“ psal Stupka v rámci pozvánky na akci.

Pirátský europoslanec rovněž sdílel i vysvětlující video včetně popisku, kde tvrdí, že „Maďarsko s Viktorem Orbánem není právní stát, demokratická země ani řádný hospodář s evropskými penězi“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…