Maďarští muslimové začali pomáhat běžencům. Aby bylo vidět, že nejsme žádní teroristé, vzkazují

22.09.2015 17:03

V Maďarsku se k dobrovolníkům, kteří pomáhají na budapešťském nádraží v Keléti, přidala další skupina lidí, která chce změnu. Maďarští muslimové. Rozhodli se ukázat, že být muslimem neznamená být teroristou, a tak se zapojili do pomoci uprchlíkům. Jejich příběhy přinesl The Washington Post.

Maďarští muslimové začali pomáhat běžencům. Aby bylo vidět, že nejsme žádní teroristé, vzkazují
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Mohamed Al-Ahmadi je Syřan, který v Maďarsku žije již desítky let a je v současnosti jedním z dobrovolníků na budapešťském nádraží. V jednu chvíli, když zrovna dával uprchlíkům chléb, přiběhl za ním muž a něco mu řekl.

„Už se to narodilo?!“ zvolal Ahmadi, který muže potkal o několik dní dříve, jak vystoupil z vlaku se svojí těhotnou ženou. Ahmadi jej tedy doprovodil do nemocnice, aby mohl překládat zprávy od doktora.

Být muslimem v Maďarsku znamená žít na okraji společnosti. Celkem je v zemi, jejíž většina obyvatel je římskokatolického vyznání, jen jedno procento muslimů. Přesto se s příchodem tisíců migrantů zvedla nenávist vůči islámu a pociťují ji i muslimové, kteří v Maďarsku již žijí. A ti se nyní rozhodli jednat.

„Včera jsem pomohl dvěma lidem najít jejich rodiny, dnes pomáhám čerstvému otci s jeho dítětem,“ řekl Ahmadi a dodal: „Je to opravdu požehnání, Allahu Akbar!“ čili Bůh je velký.

Celý text zde

Málokterá země EU je tak vokální a přímá jako Maďarsko ve způsobu, jakým nakládá s uprchlíky a žadateli o azyl. Místní nálady se projevují i větší nesnášenlivostí vůči muslimům, kteří již v Maďarsku žijí. „Vraťte se, odkud jste přišli,“ se stalo častou větou, kterou muslimové slýchají třeba na nákupech.

Místní muslimové se rozhodli s nepřátelskými náladami bojovat tím, že pomohou uprchlíkům. V posledních týdnech darovali jídlo a pití, deky, stany a uprchlíkům i tlumočí z maďarštiny. „Maďaři jsou dobří lidé, jen politika je špatná,“ řekl Josef Elhindy, neurochirurg z Jordánska, když přinášel na nádraží zdravotnické potřeby. „Musíme jim ukázat, kdo jsme.“

Jedné z dobrovolnic, Randě Rustomové je 22 let, je původem ze Súdánu a v Maďarsku studuje na zubařku. Předtím žila ve Švédsku a v Saúdské Arábii, nejhorší je však podle ní právě Maďarsko. Nosí hidžáb, a je tedy zvyklá na zlé pohledy a posměšné poznámky. Jednou ji dokonce i někdo plivl do tváře, hidžáb však hodlá nosit dál, jelikož je to její „právo od Boha“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…