Maďarští převaděči jdou na 18 měsíců do vězení

23.03.2016 14:08

Trestem 18 měsíců vězení a pětiletým vyhoštěním z ČR potrestal dnes Okresní soud v Tachově dva muže z Maďarska obžalované z převaděčství. V jejich kamionu našla policie loni v létě na dálnici D5 u Ostrova u Stříbra na Tachovsku 76 běženců z Pákistánu a Afghánistánu, mezi nimi byly i děti, včetně několikaměsíčních kojenců. Padesátiletému Zoltánovi Kapineczovi a osmatřicetiletému Menyhértu Sásovi hrozilo za zorganizování a umožnění nedovoleného překročení státních hranic až pětileté vězení.

Maďarští převaděči jdou na 18 měsíců do vězení
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti překonávají zátaras na maďarsko-chorvatské hranici

Trest si oba mají odpykat ve věznici s dozorem. Podle soudce Miroslava Vajganta se muži společně a vědomě zapojili do činnosti organizované skupiny.

"Je nepochybné, že je tady celá síť, která se podílí na pašování běženců, a obžalovaní byli jejím, byť nejspodnějším článkem," doplnil soudce, podle kterého po Evropě pohyb běženců organizovali jejich krajané nebo lidé z blízkosti Východu, přičemž nejčastěji byli zmiňováni Bangladéšané a Pakistánci.

Soudce rovněž uvedl, že obviněným lze klást za vinu nikoliv to, že se přiživili na neštěstí druhých, ale že převáželi do Evropy lidi, o kterých nikdo neví, co jsou zač.

Oba cizinci tvrdili, že o lidech tísnících se v autě nevěděli a že netuší, kdy a jak se tam dostali. Přes ČR jeli podle svých slov do Norimberku, kde měli naložit vysokozdvižný vozík. O Sáse i Kapinecze má zájem i německá justice, která je podezřívá z opakovaného převážení uprchlíků. České soudy už dříve rozhodly, že až jejich případ v ČR pravomocně skončí, budou předáni do Německa. Tam jim hrozí za převaděčství vyšší tresty než v ČR.

Nákladní automobil Iveco řízený Sásem zadrželi policisté loni v létě na dálnici D5 u Ostrova u Stříbra. Uvnitř se na malém prostoru tísnilo 76 lidí, z toho byla zhruba třetina dětí mladších 18 let. U soudu při čtení desítek protokolů běženci zaznělo, že v autě bylo málo místa. Lidé museli sedět na zemi namačkaní na sobě s pokrčenýma nohama, dospělí měli děti na klíně. Ve voze nebyla voda, jídlo ani řádné větrání. Za celou cestu z Maďarska až do zadržení v Čechách nemohl nikdo vystoupit. Auto zastavilo asi dvakrát jen na několik minut.

Podle soudce je těžké si ale představit, že by si zkušený řidič jako Sás předem nekontroloval auto. "Vozidlo muselo být téměř kapacitně vytížené. Je tedy rovněž těžko uvěřitelné, že by si toho zkušený řidič nevšiml," prohlásil soudce.

Státní zástupkyně navrhovala mužům vězení v délce nejméně tři a půl roku. Pro Sáse požadovala také zákaz řízení na pět let. Oba muži by také měli být podle žalobkyně na deset let vyhoštěni z ČR. Obhajoba naopak chtěla, aby soud oba muže zprostil obžaloby, protože se nepodařilo prokázat jim úmysl převádět migranty.

Podle čtených výpovědí byli někteří běženci pryč z domova už roky, jiní pár měsíců. Cestu podle nich organizovali agenti, kteří je sami kontaktovali v uprchlických táborech a po platbách v hotovosti nebo bankovním převodem jim zajistili místa na lodích, v autech, vlacích či autobusech. Za cestu pro celou rodinu se platilo tisíce eur nebo dolarů. Za cestu z Maďarska do Německa platili nejčastěji 400 eur (asi 10.800 Kč). Téměř všichni se shodli na tom, že řidiče a spolujezdce před ani během jízdy neviděli.

Lidí odsouzených za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice v posledních letech přibylo. Loni si v Česku vyslechlo trest za tento čin podle údajů ministerstva spravedlnosti 62 lidí, tedy o 43 více než o rok dříve. V roce 2012 bylo za to odsouzeno deset lidí a v roce 2013 čtyři. Přibylo i samotných zadržených převáděčů. Policie loni zadržela celkem 168 lidí, kteří pomáhali cizincům k nelegálnímu pobytu nebo k překročení hranice. Převáděčů bylo mezi nimi 118, meziročně o 114 více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…