Madeleine Albrightová nám chce vyhrabat ze země náš národní poklad, o kterém mluvil Cílek u Moravce

21.03.2017 8:21

Na obří zásoby lithia a dalších kovů v Krušných horách si brousí zuby miliardář Karel Janeček i bývalá ministryně USA Madeleine Albrightová. Mezi zájemci jsou i Australané či boháč Elon Musk. Píše o tom server Týden.cz.

Madeleine Albrightová nám chce vyhrabat ze země náš národní poklad, o kterém mluvil Cílek u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

Hodnota krušnohorského lithia, společně s cínem a wolframem, jež jsou v místě, se pohybuje kolem tří bilionů korun. Leží pod povrchem v katastru obce Cínovec na Teplicku. Celkem, podle posledního geologického průzkumu, by tam mělo být asi 6,5 milionu tun vytěžitelného lithia. Již na samotný průzkum například reagovaly akcie – a to australské firmy European Metals Holdings, jejíž společnost Geomet jej provedla. Od začátku letošního února cena akcií vyletěla na dvojnásobek. A právě tato společnost má k těžbě zatím nejblíže.  

Původní text ZDE.

Kromě nich však o těžbě jednali také zástupci globální konzultanské společnosti Albright Stonebridge Group, jíž předsedá bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová, či společnost Cínovecká deponie, patřící fondu RSJ Karla Janečka. Ten si měl těžbu naplánovat s podnikatelem a místním politikem Martinem Hausenblasem.

Anketa

Je chyba, že Zeman nejde na pohřeb kardinála Vlka?

hlasovalo: 10654 lidí

O lithium, jež se využívá pro výrobu elektrických baterií, se živě zajímá totiž i americký miliardář Elon Musk, jenž prý dokonce uvažuje o stavbě továrny v Česku na svá elektroauta Tesla. Právě proto se snažil do celého příběhu Hausenblas vstoupit, chtěl získat potřebný politický vliv pro proazení továrny, píše Týden.

Původní text ZDE.

O bohatství v zemi se hovořilo také v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce, kdy Moravec prozradil, že pod Českem leží „zlatý poklad“ nezměrné hodnoty. Ředitel odboru surovinové politiky MPO Pavel Kavina, vedoucí odboru nerostných surovin České geologické služby Jaromír Starý a geolog Václav Cílek se následně shodli na tom, že Česko by toto bohatství mělo řádně využít.

Geolog Cílek konstatoval, že stát zaspal, když uvažoval, či spíše neuvažoval, jak s tímto obrovským pokladem naložit. Důrazně také varoval před tím, aby naši rudu vytěžila nějaká zahraniční firma, vyvezla ji ven a my jsme si pak kupovali nějaké hotové výrobky. Měli bychom usilovat o to, abychom lithium zpracovali u nás.

„Já to vidím třeba u diskusí o vodě. Na besedy chodí lidé, kteří říkají, že se voda zprivatizovala a nám už v Česku nezbylo nic. A teď bychom jim dali ještě lithium. Hněv lidu narůstá u věcí, u kterých jsme si mysleli, že jsou zapomenuté,“ varoval Cílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…