Marek Benda děkuje britské královně za odkaz. Rakušan si bude dnešní den pamatovat navždy

08.09.2022 23:02 | Ze sítí

Dnes zemřela britská královna Alžběta II, která vládla dlouhých 70. let. Britské královské rodině a pozůstalým Jejího Veličenstva i občanům Velké Británie kondoluje také poslanecký klub ODS. Přidává se i ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Marek Benda děkuje britské královně za odkaz. Rakušan si bude dnešní den pamatovat navždy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

„Občanská demokratická strana přijala s velkým zármutkem zprávu o úmrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Poslanecký klub ODS kondoluje britské královské rodině a pozůstalým Jejího Veličenstva i občanům Velké Británie vyjadřuje upřímnou soustrast,“ uvádí ve své tiskové zprávě poslanecký klub ODS.

„S velkým zármutkem jsem dnes přijal zprávu o úmrtí Jejího Veličenstva. Alžběta II. byla nejdéle vládnoucím monarchou britské historie. Zůstává vzpomínkou pro několik generací. Byla velkou inspirací pro mnohé státníky po celá desetiletí. Osobně děkuji za její důstojnost i celý odkaz světu,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Život královny Alžběty II. představuje symbol skoro celého století historie. Za doby jejího vládnutí Evropa změnila svou tvář a prošla krutými zkouškami. Její popularita možná někdy kolísala, ale srdce Britů měla vždy. Postupně si ale získala také srdce, důvěru, obdiv a uznání celého světa. Zanechává politický i lidský odkaz umírněnosti a konzistentnosti, který sluší nejen členům královské rodiny. Královské rodině a celé Británii upřímnou soustrast!“ dodala první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix.

Smutnou zprávu okomentoval na sociální síti rovněž vicepremiér Vít Rakušan. „Skončil jeden život. Jeden velký příběh, který mnohé z nás provázel od narození. Jako vzdálená pohádka, jíž chceme být součástí… Královna Alžběta II. byla nositelkou noblesy, elegance, symbolem poválečné Británie a jejich nejlepších tradic. Dnes bude jeden z těch dnů, kdy si budeme pamatovat, kde jsme byli, co jsme dělali, když jsme se tu zprávu dozvěděli,“ uvedl ministr vnitra. Vyjádřil upřímnou soustrast královské rodině: „My deepest condolences to the Royal family.“

Britská královna Alžběta II. zemřela dnes ve věku 96 let. „Královna zemřela dnes odpoledne pokojně na zámku Balmoral,“ uvedl Buckinghamský palác.  Na sídle britských panovníků v Londýně byla spuštěna vlajka. Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách.

Zdravotní stav Alžběty II. se v posledních desítkách hodin zhoršil, její lékaři dnes dali najevo, že jsou jím znepokojeni. Následně se za královnou do zámku Balmoral ve Skotsku sjeli členové britské královské rodiny. Ještě v úterý přitom královna plnila pracovní povinnosti při výměně na premiérském postu. Do funkce jmenovala Liz Trussovou poté, co „laskavě‘ přijala rezignaci Borise Johnsona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…