Maso třicet procent, pečivo třicet procent. Potraviny letos půjdou výrazně nahoru, má jasno analytik

01.04.2022 8:57

Ceny potravin v letošním roce porostou, i těch, v nichž je Česko soběstačné. Zlom ekonomové očekávají v druhé polovině roku. Důvodem rychlého růstu cen je válka na Ukrajině, zejména vysoké ceny energií a pohonných hmot. Maso i pekařské výrobky zdraží až o 30 procent, sdělil pro Echo24.cz agrární analytik Petr Havel.

Maso třicet procent, pečivo třicet procent. Potraviny letos půjdou výrazně nahoru, má jasno analytik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prodej masa

„Konflikt na Ukrajině impulzy ke zdražování ještě zvýšil právě prostřednictvím vysokých cen zemědělských komodit na zemědělských burzách. Kvůli válce ale bude zdražování rychlejší a větší,“ řekl pro Echo24 agrární analytik Petr Havel.

Válka na Ukrajině růst cen potravin urychlí, především pak u pšenice, ve které je však Česká republika soběstačná. Cena ale poroste kvůli tomu, že se obchoduje na celosvětových burzách.

Původní text ZDE

Havel uvádí, že je zdražování potravin nevyhnutelné. A to plošně. „Záležet bude na jednotlivých zemědělských komoditách. Vyšší cena zboží se dá očekávat u pekárenské produkce a tam, kde převažují rostlinné komodity. Nejvyšší nárůsty jsou totiž u cen pšenice, kukuřice a olejnin. Výrazně se zdražuje také maso. A zejména vepřové a z části i hovězí a drůbeží. To se samozřejmě také promítne do cen i uzenin.

Budou to ale desítky procent. Odhaduji mezi 20 až 30 procenty. Musíme počkat, jak dopadne letošní sklizeň a také válečný konflikt. Do té doby se zdražování nevyhneme,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…