Mazánek obhajoval policejní reorganizaci. Váňa s Válkovou pak promluvili k Zemanovi

12.01.2017 22:41

Sněmovní komise, která řeší reorganizaci Policie ČR, se shodla na velké části závěrečné zprávy. V pořadu Události, komentáře ČT24 se k problematice reorganizace vyjádřil šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek. Své k současné bezpečnostní situaci v Česku řekli také exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD).

Mazánek obhajoval policejní reorganizaci. Váňa s Válkovou pak promluvili k Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková

„Myslím si, že počátek vzniku centrály byl provázen velkými emocemi, pevně věřím, že až budeme hodnotit rok 2017, bude situace jiná,“ řekl úvodem Mazánek. Nyní vztahy ještě stoprocentně nefungují. „Nicméně to podporuje jednotnost útvaru do budoucna, jsou společné kauzy, společná práce na nich. Na bezprostřední případy ty vztahy vliv nemají,“ podotkl také. 

O angažmá Roberta Šlachty u celníků hovořit nechtěl. „Měli bychom dále spolupracovat,“ řekl Mazánek k bývalému šéfovi ÚOOZ. Oba muži se zatím nesešli. „Tehdy Robert Šlachta vyhodnotil situaci tak, jak vyhodnotil. A myslím, že s tou situací ještě není smířen,“ podotkl.

Mazánek následně důrazně uvedl, že je přesvědčen o tom, že policie je apolitická. „Nicméně nedomnívám se, a já to ani nepociťuji, že bychom byli ovlivňováni,“ sdělil. Policisté podle něj ani nemohou mít pocit, že by za nimi nestálo jejich vedení. Fungování současného útvaru je jiné především v analytické činnosti, zmínil. „Prolnuly se také znalosti jednotlivých skupin,“ podotkl. „Jednoznačně tento útvar má také větší sílu, než měly dva samostatné útvary,“ uzavřel Mazánek.

„Ten útvar ještě neměl čas si úplně sednout. A od 1. 1. začala další fáze reorganizace, takže to jistě budeme sledovat dál,“ podotkl k tématu Váňa. „Tenkrát jsem to vnímala jako překvapivou událost, kdy to nebylo dobře připraveno. Rozhodně ne dobře mediálně. Navozovalo to tak dojem, že ta reforma sleduje něco jiného,“ zmínila Válková.

Podle jejích slov by chtěla, aby se po roce vyhodnotila efektivita práce. „Vyhodnocení za rok je rozumná doba,“ souhlasil Váňa. 

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Váňa i Válková se pak vyjádřili také ke slovům prezidenta Miloše Zemana, jenž si vysloužil kritiku za to, že prozradil, že v Česku se pohybuje „nebezpečný muž z Magrebu“. „Pan prezident nic nevyzradil. Platí spíš obecně, pokud by zahraniční zpravodajské služby měly pocit, že dochází k úniku informací, pak by se mohly logicky zdráhat sem informace dávat,“ podotkl Váňa. „Já osobně bych mlčela. Ale je to jeho rozhodnutí a asi ví, proč to dělá,“ podotkla Válková. Podle svých slov by totiž nechtěla ohrozit činnost zpravodajských služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…