Milá EU, my bychom ty uprchlíky třeba i vzali, naznačují Sobotka a Prouza. A už je zde hrom z Hradu

20.07.2016 9:25

Na stranu vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) se postavil prezident Miloš Zeman. Opětovně tak vyslovil odlišný názor než předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). A nejde o nic menšího než o názor na přerozdělování uprchlíků.

Milá EU, my bychom ty uprchlíky třeba i vzali, naznačují Sobotka a Prouza. A už je zde hrom z Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Pan prezident jednoznačně odmítá nový plán EU na přijímání migrantů. ČR nesmí tento nebezpečný plán přijmout. Koketovat s ním je hazard,“ podotkl k novému plánu Evropské unie mluvčí Zemana Jiří Ovčáček.

V nových návrzích přesídlování by samy státy mohly určit, kolik běženců mohou zvládnout přijmout. Za každého migranta by získaly deset tisíc eur. I takovýto plán však narazil například v Maďarsku, Rakousku a Slovensku. Oproti tomu Bohuslavu Sobotkovi se líbí. 

„ČSSD dlouhodobě považuje přesídlování za lepší nástroj než relokace, a to jak z pohledu lepší možnosti kontrolovat, kdo přichází do Evropy, tak i proto, že přesídlování přímo z třetích zemí rozbíjí pašerákům jejich výnosný byznys model,“ uvedl premiér pro deník Právo s tím, že tento návrh Evropské unie vychází z nápadu Česka, aby každá země nabídla, kolik lidí je schopna přijmout a následně integrovat. Proti němu však stojí právě Babiš a nyní i Zeman.

Podle Babiše nám totiž nemá Brusel co do migrační politiky mluvit. „Za rok a půl tento problém nezvládl a Turecko, které to má za Brusel vyřešit, se pro nás stává spíš hrozbou než spojencem,“ řekl Babiš.

Obdobný názor jako Sobotka má ale i český zmocněnec pro evropskou politiku Tomáš Prouza. Podle něj je dobře, že je návrh systému přesídlování na stole. "Přijímání lidí přímo z třetích zemí nám dává lepší kontrolu nad tím, kdo do Evropy přichází, a zároveň to rozbíjí pašerákům jejich byznys,“ uvedl Prouza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…