Miloš Zeman ve formě. O Šojdrové řekl věc, kterou se chlubit nebude

20.09.2018 22:35

Týden s prezidentem na TV Barrandov jako každý čtvrtek přinesl mnoho zajímavých dílčích debat. Zazněla témata státního rozpočtu v kontextu celkové ekonomické situace, prezident se vyjádřil k ožehavému tématu syrských sirotků. Zeman v této souvislosti upozornil, že problém byl aktuální v roce 2012. „Nyní ale je před volbami,“ poukázal na pravděpodobné motivy současné iniciativy europoslankyně Šojdrové.

Miloš Zeman ve formě. O Šojdrové řekl věc, kterou se chlubit nebude
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Anketa

Jste rádi, že Sněmovna odmítla usnesení žádající přijetí sirotků ze Sýrie?

97%
3%
hlasovalo: 22636 lidí

Hned v úvodu došlo na diskusi nad státním rozpočtem v kontextu stavu současné ekonomiky. Prezident stále trvá na svém původním tvrzení, že státní rozpočet vnímá pozitivně. „Já jsem s ním spokojen,“ zopakoval s tím, že rozpočet je v pořádku, samozřejmě připustil, že ČR nemůže ovlivnit americkou obchodní válku vůči Číně. Upozornil dále, že mohou přijít události, které výhled mohou podstatně zhoršit. Krize podle něj ale nejsou žádným přirozeným jevem. „Krize jsou důsledkem blbosti, jednak politiků a jednak bankéřů,“ argumentoval. V rámci současné ekonomické situace vyzdvihl přebytek 25 miliard na penzijním účtu. „To tady nikdy nebylo,“ pozitivně zhodnotil a poukázal na faktory, které k tomuto stavu přispívají, tedy růst mezd a nízkou nezaměstnanost.

V kontextu dlouhodobých reforem hlava státu opakovaně vystupuje proti inkluzi. „Považuji za nešťastnou reformu, která zavedla inkluzi,“ řekl v pořadu Týden s prezidentem a dodal, že toto lze považovat za krásný příklad negativní reformy, kterou nazval „bláznivým experimentem“.  

Tématem, které hýbe veřejností a médii, je otázka přijetí 50 syrských sirotků. Prezident připomněl, že tento problém byl aktuální v roce 2012, a tím, že v té době patrně nebylo před volbami, tak na něho europoslankyně Michaela Šojdrová nereagovala. „Nyní ale je před volbami,“ připomněl Zeman a zdůraznil, že o životním díle Michaely Šojdrové toho příliš neví, naproti tomu o velvyslankyni v Sýrii Evě Filipi ví mnoho a ta se slovy prezidenta vyjádřila velice kriticky k akci paní Šojdrové. „Celý můj život je konflikt s lidmi, kteří v životě nic nedokázali, a obávám se, že paní Šojdrová mezi ně patří,“ uvedl. Podle prezidenta je zásadní, aby válka skončila a pomoc by se měla směřovat do země původu. Řešením podle něho není uprchlíky převážet do naprosto odlišného kulturního prostředí.

Evropský parlament minulý týden odhlasoval zahájení řízení proti Maďarsku z důvodu vážného ohrožení hodnot EU. „Evropská komise nás pořád vyzývá, abychom byli solidární, tak já i vyhovím, jsem solidární s Maďarskem,“ glosoval Zeman v televizi Barrandov. Maďarsko se proti hlasování ohradilo, jde podle něho o „malichernou pomstu“ politiků podporujících imigraci.

Anketa

Jste rádi, že Sněmovna odmítla usnesení žádající přijetí sirotků ze Sýrie?

97%
3%
hlasovalo: 22636 lidí

V kontextu EU došlo i na téma čerpání evropských dotací. Podle prezidenta členské země EU mají svaté právo se rozhodnout, jak využijí finanční prostředky. V té souvislosti nezapomněl prezident poukázat na vyhazování peněz do cyklostezek. Ne vždy jsou podle něho užitečné.  

Prezidentova zahraniční cesta do Německa byla jedním z dalších témat.  Podle hlavy státu je pro každého politika prioritní ekonomická diplomacie. A jsou dvě věci, které je v této oblasti pojí s  Německem – jednotný postoj proti americkým clům, a druhé téma, neméně důležité, jednotný postoj EU vůči americkým pokusům zavádět cla vůči Íránu. Zeman se domnívá, že ekonomická diplomacie velí k rozvoji vztahů s Íránem.

Závěrem se prezident jen stručně vyjádřil směrem ke kandidátovi na ministra zahraničí. „Samozřejmě pokud mně ho Babiš navrhne, tak si s panem Petříčkem sednu jako s každým jiným kandidátem,“ řekl na to, že by se Tomáš Petříček, současný náměstek úřadu a blízký spolupracovník europoslance za ČSSD Miroslava Pocheho měl stát ministrem zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…