Ministr Síkela: „Ujistili mě, že nám vládní opatření a individuální úspory zajistí klidnou zimu.“

11.12.2022 11:45 | Ze sítí

Česko je připraveno, předpokládejme „klidnou zimu“. Tak ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) tiší strach a obavy z nedostatku plynu, alespoň tedy pro letošní zimní sezónu. Přičemž doporučuje českým občanům na energiích dál šetřit. „Čím víc plynu bude v zásobnících na konci zimy, tím menší tlak bude na růst jeho ceny,“ vzkazuje Síkela na svém twitteru.

Ministr Síkela: „Ujistili mě, že nám vládní opatření a individuální úspory zajistí klidnou zimu.“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Pro letošní zimu má podle ministra Síkely Česko plynu dostatek. Ve čtvrtek ho o tom ujistili vedoucí představitelé firem, které mají v Česku na starosti přenosovou soustavu elektřiny a přepravní soustavu plynu. „Ujistili mě, že na zimu je česká energetika dobře připravena, a že nám vládní opatření a individuální úspory zajistí klidnou zimu,“ oznámil Síkela veřejnosti formou tweetu.

Samozřejmě, během topné sezóny se zásobníky plynu vyprazdňují, proto Síkela i přes předpoklad „klidné zimy“ nabádá lidi k šetření. „Z denních hlášení ohledně stavu zásob plynu, které dostávám, vyplývá, že tuzemské zásoby začaly v posledních dnech klesat rychleji. Za týden klesly skoro o 130 milionů kubíků. V porovnání s předešlými dvěma lety je to méně, oproti roku 2019 naopak víc,“ přibližuje spolu s přiloženým grafem ukazujícím stav v zásobnících plynu.

„Ačkoliv jsou naše vyhlídky optimistické, je třeba myslet na to, že každý ušetřený kubík plynu během této zimy nám pomůže v přípravě na tu další. A co je důležité – čím víc plynu bude v zásobnících na konci zimy, tím menší tlak bude na růst jeho ceny,“ dodává ministr průmyslu a obchodu.

Týden zpátky Síkela sdělil, že už se řeší nákupy pro příští rok. Česko má podle Síkely v současnosti nasmlouvané na příští zimu zhruba tři miliardy kubíků plynu v nizozemských terminálech, což by pokrylo až 40 % spotřeby. Dále budeme průběžně plnit domácí zásobníky zkapalněným zemním plynem během příštího roku, jejich kapacita je zhruba 3,5 miliardy kubíků. Zbytek potřebného množství chce zajistit chystanými smlouvami s Alžírem, Norskem a Katarem.

Síkela by chtěl, aby Česko v budoucnu nakupovalo zhruba miliardu kubíků přes tzv. státního obchodníka. Tento plyn by nebyl určen pro trh, ale pro potřeby státu a pro kritickou infrastrukturu. Nebezpečím podle ministra může být obecně nedostatek plynu někde jinde v Evropě a tedy riziko, že by do Česka jeho nějaká část kvůli tomu nedorazila.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má nyní podle ministra téměř hotové „teze“ aktualizované energetické koncepce, kterou by chtěl vládě předložit v prvním čtvrtletí příštího roku. Ta je založená na jádru jako stabilním zdroji energie, na podpoře obnovitelných zdrojů a na energetických úsporách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…