Ministr Stropnický se v ČT rozpálil: To je kobercový nálet na Babiše!

11.05.2017 19:14

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala ve čtvrtečním Interview ČT24 ministra obrany Martina Stropnického (ANO), který se vrátil z návštěvy Spojených států. Z Bílého domu nám přivezl tento vzkaz. Nejdříve se však vyjádřil k domácí politické scéně.

Ministr Stropnický se v ČT rozpálil: To je kobercový nálet na Babiše!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Hned v úvodu dal Stropnický najevo, že nehodlá svého stranického šéfa Andreje Babiše a jeho výroky nijak komentovat.

„Víte, já bych strašně nerad komentoval výroky. Já mám pocit, že to je nemoc toho současného politického vývoje, že se převrací každé slůvko a pořádají se tiskové konference k jednáním, která ještě neproběhla,“ poznamenal hned na úvod Stropnický. Babiš je podle jeho názoru dobrým ministrem.

A když už se přece jen vyjádřil k vládě, zavzpomínal na rok 2013. „Vzpomeňme si na rok 2013, kdy ČSSD sice vyhrála volby a tam proběhl nějaký vnitrostranický puč, ve kterém Andrej Babiš pomohl Bohuslavu Sobotkovi, bez toho by pan Sobotka premiérem nebyl,“ je přesvědčen Stropnický.

Sociální demokracie si je prý vědoma toho, že jí klesají preference, tak premiér Sobotka začal používat ostřejší slovník. „A vám nepřijde, že by Andrej Babiš používal ostřejší slovník?“ zeptala se okamžitě moderátorka. „Já to nechci srovnávat,“ vyhýbal se odpovědi ministr.

Člen vlády má dojem, že se tu vede kampaň proti Andreji Babišovi s cílem oslabit předvolební sílu hnutí ANO. Teprve čas ukáže, jestli tento „kobercový nálet na Babiše“, jak vládní krizi popisuje Stropnický, bude mít nějaký výraznější vliv na preference hnutí ANO.  

Stačí si vzpomenout, že se na Babiše vytahovalo už Čapí hnízdo. „Nestačilo to, a tak se vytáhly dluhopisy, o kterých se vědělo i před tím. Ani to nestačilo,“ vyjádřil se Stropnický. „To, co tu máme teď, je kobercový nálet na Babiše, podívejte se, co se dělo včera ve sněmovně. Ta situace je evidentně účelová!“ rozčiloval se ministr obrany před kamerami.

Hnutí ANO je podle Stropnického tím posledním politickým hráčem, který by zpochybňoval ústavu. Teď členové Babišova hnutí připravují řešení, o kterém bude napřed informován premiér. „Ale je to situace, kterou jsme nezavinili, o tom jsem přesvědčený! A docela chápu ty nespokojené občany, protože my jsme placeni za to, abychom spravovali tuto zemi, a ne se takhle handrkovali,“ konstatoval Stropnický, podle něhož se oponenti hnutí ANO snaží získat z této krize maximum.

„Ale ono ještě neproběhlo žádné jednání, kde by premiér řekl: pane ministře, cítím potřebu vás odvolat, pojďme o tom diskutovat,“ podotkl k tomu dále Stropnický. Žádné takové jednání neproběhlo, ačkoli ho měl svolat premiér, pokud se chtěl zbavit premiéra Sobotky.

„Já jsem byl minulý týden v USA, příští týden jedu do Bruselu a tam se řeší zásadní věci pro tuto zemi,“ zaznělo také z úst ministra obrany. Současná vláda by měla dovládnout, aby mohla tyto důležité otázky dořešit a věnovat se např. plánovaným investičním akcím armády.   

V závěru pořadu se odmítal vyjádřit k tomu, zda by hnutí ANO mělo postavit vlastního prezidentského kandidáta, nebo podpořit současného prezidenta Miloše Zemana. Dokud se nevyřeší vládní krize, není prý toto téma vůbec na stole.

Poslední slova věnoval Stropnický své cestě do USA. Trump notně změnil postoj k NATO. Dovedl ho k tomu ministr obrany USA James Mattis, kterému prý Trump hodně naslouchá.

„Na tom nadcházejícím jednání v Bruselu bude prezident Trump požadovat navýšení výdajů na obranu dvě procenta a já jsem panu Mattisovi řekl, že takový plán za Českou republiku mám s sebou. On si ho prohlédl a řekl mi, že je to v pořádku,“ zakončil své vystoupení Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…