Ministr Vondra: Armáda nesmí smrdět

17.05.2012 18:47

Útlum na ministerstvu obrany je podle ministra financí nezbytný. Ministr obrany Alexandr Vondra však upozorňuje, že utlumovat už příliš nejde. Ministerstvo podle něj v posledních letech snížilo svůj rozpočet o dvacet procent a pomalu se začíná dostávat „na dřeň“. Poté už prý nebude schopno plnit svojí funkci.

Ministr Vondra: Armáda nesmí smrdět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Prvním tématem diskusního pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byla účast našich vojáků v Afghánistánu, respektive její ukončení. Podle Vondry se práce v Afghánistánu chýlí ke konci a všichni to tak cítí: „Co nejdřív by si Afghánci měli zajišťovat své věci sami. Můžeme je ještě něco učit, ale už mnohem méně.“

Příští rok bychom tak podle ministra měli v zemi ponechat zhruba 500 vojáků. „Angažmá v Afghánistánu skončí v průběhu roku 2015, mělo by se to rozhodnout na chystaném summitu v Chicagu,“ konkretizuje ministr.

Další iniciativou, které by se armáda měla věnovat, je organizace nové jednotky společně s Polskem, Slovenskem a Maďarskem. „Naší hlavní iniciativou by dále měl být Battle group, neboli bojové uskupení Visegradské čtyřky. V první polovině roku 2016 by měla mít připraveny tři tisíce vojáků, od nás by jich mělo být osm set.“ Tato jednotka by se podle Vondry měla chystat na zásahy s mandátem Evropské unie.

Nechci, aby armáda smrděla

Další téma, které moderátor Martin Veselovský anoncoval jako zásadní, bylo šetření na ministerstvu obrany. Ministerstvo podle Vondry již začalo šetřit velmi výrazně. „Občanských zaměstnanců jsme z šestnácti tisíc nechali asi osm, z šestadvaceti tisíc vojáků nějakých dvacet tisíc,“ vypočítává. „Hospodaříme s 42 miliardami, nedávno to bylo padesát sedm."

Podle predikcí ministerstva financí by rozpočet obrany měl poklesnout až k 36 miliardám. Ministr Vondra však doufá, že tak hluboko to nepůjde. „I na těch dnešních 42 musíme činit dost radikální úsporná opatření,“ namítá Vondra.

Podle Vondry je dnes armáda na absolutní hraně nákladů. Dál už by prý jen těžko plnila svojí funkci. „Když se myjete jen jednou týdně, budete smrdět. A já nechci, aby armáda smrděla,“ uzavírá Vondra. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…