Ministři budou jednat o českém postupu v řízení o privatizaci MUS

17.01.2012 8:19

Dalším postupem vlády ve snaze připojit se ke švýcarskému trestnímu řízení v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) se v úterý bude zabývat schůzka části ministrů české vlády. Jednání, které je druhým podobným setkáním, iniciovala vicepremiérka Karolína Peake, která chce hovořit také o dalších sporných privatizačních kauzách.

Ministři budou jednat o českém postupu v řízení o privatizaci MUS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Švýcarské úřady zahájily vyšetřování privatizace MUS už v roce 2005 a zablokovaly kvůli kauze kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun) na stovce účtů ve švýcarských bankách. Švýcarská strana se na ČR obrátila s otázkou, zda se chce k trestnímu řízení připojit.

Kvůli průtahům, které nyní vyšetřuje i policie, ale stát zareagoval pozdě a na konci loňského roku švýcarské úřady odmítly prominout lhůty pro účast v řízení. Ministerstvo financí se odvolalo, zároveň ale chystá v kauze ve Švýcarsku civilní žalobu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se rozhodl podat kárné žaloby na čtyři státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze kvůli jejich postupu při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc.

Také čeští kriminalisté nyní prověřují postup odpovědných lidí pro podezření ze spáchání trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Peake by ale s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a členy vlády, kterých se podobná problematika týká, ráda hovořila také o dalších sporných privatizačních kauzách. V roce 2012 začne totiž platit dvacetiletá promlčecí lhůta pro případné trestné činy svázané s privatizacemi z počátku 90. let. "Toto riziko vnímám velmi silně," uvedla Peake o víkendu v České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…