Miroslava Němcová dedukuje: Ještě větší spiknutí Rusů kolem Vrbětic. BIS na mušce. Zapojen prezident Zeman

18.04.2021 10:00

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) se pokouší rozklíčovat podivnou hru kolem výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích, na nichž se údajně podíleli příslušníci ruské tajné služby. V záležitosti podle teorie Němcové údajně hraje významnou roli i jméno prezidenta Miloše Zemana.

Miroslava Němcová dedukuje: Ještě větší spiknutí Rusů kolem Vrbětic. BIS na mušce. Zapojen prezident Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

V roce 2014 byly vyhozeny do povětří muniční sklady ve Vrběticích. Na místě byli dva mrtví, stovky lidí z přilehlých obcí byly evakuovány, náklady na likvidaci škod se tehdy odhadovaly na miliardu korun, připomíná Němcová tragickou událost. Zbraně a munice z vrbětických skladů měly být dodány odpůrcům Rusů na Ukrajině či v Sýrii.

Vzhledem k tomu, že zásah bezpečnostních složek byl ve Vrběticích ukončen v říjnu 2020, předpokládá Němcová, že údajně BIS již odhalila, že šlo o teroristický útok vedený ruskými zpravodajskými službami a že měla seznam jejich agentů.

Zde se Němcová pozastavuje a poukazuje na počínání prezidenta Zemana, které poté následovalo. „Přesně v té době, v říjnu 2020, požaduje prezident ČR Miloš Zeman, aby mu BIS předala seznam ruských zpravodajských důstojníků působících v ČR, jejich českých spolupracovníků, obsah a rozsah předávaných informací,“ upozorňuje.

V kontextu toho Němcová podezřívá prezidenta za spojence Ruska. „S ohledem na Zemanovy silné vazby na Rusko se lze domnívat, že chtěl Kreml informovat, co vše BIS vypátrala,“ prohlašuje Němcová.

To, že o teroristickém útoku Ruska na našem území nakonec premiér a vicepremiér informovali, podle ní znamená, že už to nemohli dále tajit. „Někdo je zřejmě upozornil, že o řádění ruských tajných služeb ví také a pokud prezident a vláda nebudou konat, zveřejní informace sám,“ uzavírá Němcová s tím, že se zřejmě chtěli vyvarovat z usvědčení z prosazování zájmů cizí mocnosti, tedy, podle Němcové, z velezrady.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer řekl, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU. Z Česka bude kvůli tomu vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb, dodal vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní pověřen i řízením ministerstva zahraničí.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zároveň oznámila, že „v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti“ pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, v Moravskoslezském kraji a ve Zlínském kraji. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …