Místo zemědělců podporujete úředníky, vmetl do tváře Jurečkovi Bendl

06.09.2015 13:51

V minulých letech si zemědělci často stěžovali na povodně, letos volají o pomoc kvůli suchu. Pomůže jim stát? V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize o tom debatovali ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a jeden z jeho předchůdců ve funkci, Petr Bendl (ODS). Ministr se dočkal např. kritiky, že místo zemědělců podporuje úředníky, což není dobře.

Místo zemědělců podporujete úředníky, vmetl do tváře Jurečkovi Bendl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

Ministr Jurečka prozradil, že vznikne Fond těžko pojistitelných rizik, z něhož budou kompenzovány ztráty zemědělcům, jestliže se v jeho rámci „pojistí“ a budou do něj přispívat. V případě velkých problémů v důsledku sucha či povodní je následně bude stát kompenzovat. Kdo se ale nepojistí, bude mít smůlu. Bendl doplnil, že opatření v tomto směru připravil ještě on jako ministr. Následně kritizoval současného ministra za to, že jedná příliš pomalu.

Jurečka však kritiku odmítl s tím, že je třeba napřed spočítat, jako to za patnáct až dvacet let bude s povodněmi či suchem, a podle toho se zařídit. Dlouhodobé plánování se tu totiž od devadesátých let minulého století nenosilo, a to se musí změnit.

V tuto chvíli je navíc třeba pomoci i mlékařům. Toto téma bude prý hned v pondělí Jurečka nastolovat na zítřejším jednání ministrů zemědělství EU. „Budu chtít slyšet nějaká konkrétní opatření, jak bude možné naši lidem pomoci,“ konstatoval ministr. Bude prý tlačit na to, aby EU odkoupila část produkce a vrhla ji na trh za příznivějších podmínek, neboť se ukazuje, že tržní síly nejsou schopny současné problémy řetězců vyřešit. Podle Bendla se ale může nakonec ukázat, že další dotační titul zemědělcům z dlouhodobého hlediska může uškodit.

Jurečka ovšem doplnil, že českým zemědělcům pomůže např. zvýšení spotřeby mléka na školách. O tom ovšem Bendl velmi pochyboval. Jurečka však ještě s popisem prospěšných faktorů neskončil. Stát podle něj již dnes pomáhá malým zemědělcům, neboť jim zpřístupnil nový dotační titul. Na řadě ambasád navíc byla zřízena pozice „zemědělského rady“, který má českým zemědělcům pomoci na nových trzích. „To jste ale vytvořili jen další úřednické místo, jak doopravdy pomáháte zemědělcům?“ zaútočil okamžitě Bendl. Podle Jurečky stát pomáhá zemědělcům právě tím, že jim zametá cestičku. Exministr si však neodpustil poznámku, že to dělá každý ministr i bez nově zřízené funkce na ambasádách.

Současná vláda by podle exministra udělala lépe, kdyby zemědělcům ulehčila jejich podnikání. Jurečka se okamžitě bránil, že právě to vláda dělá, když se chystá upravit zákon o významné tržní síle. V něm se ale nebudou poslanci věnovat roli velkých dodavatelů, jako je Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ministr totiž nepovažuje za stěžejní, až praxe ukáže, jestli je třeba věnovat se i tomu. Tady mu ovšem dal Bendl za pravdu, případné zneužívání postavení velkých dodavatelů by měl hlídat antimonopolní úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…