Místostarosta Horního Jiřetína prosí: Nedovolte prolomení těžebních limitů

15.03.2013 21:55

Na ostravském sjezdu ČSSD se nejspíš bude mluvit i o prolomení těžebních limitů v Horním Jiřetíně. Někteří sociální demokraté z Mostecka chtějí, aby delegáti odmítli možnost prolomení limitů. Píší to ve výzvě delegátům, o níž večer informovala ČTK.

Místostarosta Horního Jiřetína prosí: Nedovolte prolomení těžebních limitů
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

Velkým odpůrcem prolomení je místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který ve výzvě uvádí, že prolomení limitů nepřispěje ke snížení nezaměstnanosti, jak tvrdí zastánci rozšíření těžby. Naopak by pracovní místa zanikla, protože jen v samotném Horním Jiřetíně jich je kolem osmi set. „Dejte, prosím, ztrýzněnému a devastovanému Podkrušnohoří šanci na změnu a snahy o prolomení územních ekologických limitů těžby uhlí odmítněte,“ uvádí se ve výzvě.

Prolomení limitů by mělo neblahé důsledky

Místostarosta Buřt se obává, že prolomení těžebních limitů by mohlo vést k rozšíření těžby až ke hranicím Litvínova, kde se dnes nacházejí významné průmyslové podniky. „Vedle toho je veřejným tajemstvím, že prolomení limitů by vyvolalo přímý tlak na těžbu uhlí v oblasti dnešních chemických provozů Unipetrolu a České rafinérské v Litvínově, kde v současnosti pracuje mnoho tisíc lidí,“ varuje Buřt.

Proti místostarostovi se ale staví občanské sdružení Dialog. To zastupuje necelé dvě stovky místních, kteří s těžaři chtějí jednat. Předseda sdružení Leichner tvrdí, že místní obyvatelé nejsou v názoru na těžbu tak jednotni, jak to prezentuje místostarosta Buřt. „Pan Buřt zastupuje hrstku svých přívrženců, opírá se přitom o Stranu zelených a z titulu své funkce na sebe strhává i tzv. mlčící většinu,“ oponuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …