Mobilizace proti viru: Metnar uvažuje o povolání aktivních záloh

04.04.2020 10:53

Pro případ, že by se šíření nákazy koronaviru na českém území zhoršilo, Armáda ČR podle ministra obrany Lubomíra Metnara zvažuje, že povolá aktivní zálohy do mnoha akcí zajišťujících logistiku boje s nemocí, informuje server iRozhlas.cz.

Mobilizace proti viru: Metnar uvažuje o povolání aktivních záloh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar

Armáda má k dispozici celkem pět set lékařů a sester, kteří jsou aktuálně vytíženi ve vojenských nemocnicích v Praze a v Olomouci. „Pomáháme dopravovat zdravotní materiál. Pomáháme hasičům i policii,“ upřesnil Metnar. Desítky vojenských zdravotníků se také zapojily do spuštění programu chytré karantény na jižní Moravě. Ostatní lékaři jsou ve službě u vojenských jednotek.

„Zatím armáda situaci zvládá tak tak. Armáda už nyní vyhodnocuje, které aktivní zálohy povolat v případě, že by se koronavirová situace zhoršila,“ dodává ministr obrany.

Pomoct by měla armáda i v boji s koronavirem v domovech pro seniory, kde je krizový stav. „Armáda pomáhá tam, kde je třeba. A v tom budeme pokračovat, dokud bude třeba,“ slibuje Metnar.

V souvislosti s tím vysvětlil, proč armáda odmítla pomoc v Domově důchodců v Břevnici. „Tam byl požadavek na odborně vyškolený zdravotní personál. Ani armáda ale není kapacitně bezbřehá, já mám všechen náš zdravotní personál rozprostřený po celé republice, po ambulancích, nemocnicích, odběrových místech, tak jsme prostě v ten daný okamžik tomu požadavku vyhovět nemohli,“ objasnil ministr důvody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…