Mobily vládních činitelů na autobusech. Úředníci neví, o jaká čísla jde

17.06.2016 20:19

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) dnes nechtěl komentovat zveřejnění telefonních čísel předsedy vlády Bohuslava Sobotky a ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD) na autobusech, které jezdí pod značkou RegioJet. Obdobný případ ovšem dříve za porušení ochrany soukromí neoznačil, podle tehdejšího stanoviska veřejně činní lidé musejí strpět zásahy do soukromí.

Mobily vládních činitelů na autobusech. Úředníci neví, o jaká čísla jde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

„Nevíme, o jaká čísla se jedná, tudíž se k tomu nelze blíže vyjádřit,“ napsal dnes mluvčí ÚOOÚ David Pavlát k číslům telefonů, která jsou na autobusech uvedena pod jmény obou politiků.

Před třemi lety ke zveřejnění telefonních čísel politiků, tehdy skupinou Ztohoven, nicméně úřad konstatoval, že se na tento akt vztahuje výjimka ze zákona o ochraně osobních údajů. „Všechna telefonní čísla se vztahovala k veřejně činným osobám,“ uvedl tehdy mluvčí. Poslanci, členové vlády i prezident jako nejvyšší ústavní činitelé musejí strpět vyšší míru zásahu do svého soukromí, dodal.

Skupina Ztohoven zveřejnila čísla v listopadu 2012 v rámci výstavy Kartografie naděje v pražském centru DOX telefonní čísla politiků. Někteří z nich poté dostávali vulgární nebo výhrůžné zprávy. ÚOOÚ i policie případ odložily.

V roce 2005 zase aktivista Stanislav Penc zveřejnil přímo z pódia hudebního festivalu v Trutnově telefonní kontakt na tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Vyjádřil tím nesouhlas se zákrokem policie proti technoparty CzechTek na Tachovsku. Městský úřad v Trutnově, který pak čin řešil jako přestupek, dospěl k názoru, že se Penc neprovinil.

Autobusy nyní nechal polepit majitel společnosti Student Agency Radim Jančura. Zdůvodnil to obavou z narušení vyšetřování významných kauz po reorganizaci policejních útvarů. Na zadní části autobusů je vedle Chovancovy fotografie nápis Langer II., který odkazuje ke dřívějšímu ministru vnitra za ODS Ivanu Langerovi, u něhož se hovořilo o propojení s organizovaným zločinem, a heslo „ČSSD ve stopách ODS“. Jančura také vybízí občany, aby slušně napsali premiérovi a ministrovi, co si o reformě myslí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …