Moravec cenzuruje Speciál po vzoru BBC: Zákaz vstupu ve stranickém dresu

07.08.2012 21:46

Velkou pozornost kladlo vedení České televize na úterní tiskovou konferenci. Proto se také dostavilo v plném zastoupení v čele s ředitelem Petrem Dvořákem, aby divákům a novinářům představilo podobu volebních speciálů, jejichž plánovaná četnost dosud nemá ve veřejnoprávním médiu obdoby. Ale prý je něco za něco.

Moravec cenzuruje Speciál po vzoru BBC: Zákaz vstupu ve stranickém dresu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

Česká televize plánuje nově vysílat volební speciály ze všech 13 krajů. "V roce 2008 jsme vysílali jen 3 plus jeden přenos, a to z největších krajů, nyní to bude ze všech a začneme od nejmenšího, tedy v Karlových Varech,“ vysvětluje detaily programu moderátorský matador Václav Moravec, který spolu s Marcelou Augustovou bude speciály opět provádět. Česká televize po zkušenostech z předchozích let plánuje ovšem také jedno restriktivní opatření. Do sálu, ze kterého se bude ten který speciál vysílat, bude platit zákaz vstupu ve stranických dresech. „Opravdu nechceme, aby si z toho jednotlivé strany udělaly agitaci, navíc pokřikování straníků v dresech rušilo obsahovost. Na nových Speciálech jsme se inspirovali v pořadech BBC jako třeba Question time,“ argumentoval Moravec.

Účastnit debat se bude vždy šest nejsilnějších subjektů v konkrétním kraji podle aktuálního průzkumu konaného tři dny před vysíláním, přičemž na hranici 5 procent podmíněného zisku nebude brán zřetel. 

Nejen krajské a senátní, ale i prezidentské volby

Českou televizi čeká ale skutečná zatěžkávací zkouška, neboť se nebude moci koncentrovat jen na kampaň krajských a senátních voleb. „Už v průběhu těchto voleb se budeme chystat na volby prezidentské," uvedl programový ředitel Zdeněk Šámal, který je během volebních speciálů pověřen dohledem nad principy objektivity.

Ty by měly do jisté míry vycházet z předvolebních průzkumů, které  budou pro ČT zajišťovat oproti minulým letům dvě agentury - Stem Mark a SC&C. Ředitel prvně jmenované instituce Jan Tuček plánuje novinku. „Zveřejníme volební model, do něj ale budou vstupovat jen ti, co odpoví, že se voleb buď „Určitě ano“ či „Spíše ano“ zúčastní a zároveň budou pevně přesvědčeni, koho budou volit,“ uvedl.

V krajských volbách nebude ovšem k dispozici Exit poll, tzv. bleskový průzkum s minimální odchylkou, který se provádí bezprostředně po opuštění volební místnosti. Důvodem absence je nákladnost celého projektu.

Reportéři ČT bez omezení

Na objektivitu před volbami klade ČT velký důraz. Přesto, nebo právě proto nebude nijak zasahovat do scénářů publicistických pořadů. Výjimkou není ani velmi sledovaný pořad Reportéři ČT.  Ten v minulosti rozvířil celou řadu kauz, které se dotkly nejvyšších politických pater a bezpochyby ovlivnily veřejné mínění. Ať už se jedná o pochybné hospodaření pražského dopravního podniku, zpronevěru bývalého manažera ŘSD Michala Haly, kauzy Diag Human, IZIP, tunel Blanka, CS fondy, Veolia a celou řadu dalších. „Nebudeme nijak zasahovat do chodu pořadu, konečné slovo má jeho šéfredaktor Marek Wollner,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz programový ředitel Milan Fridrich.

OVM Speciál budou vysílány každé úterý a čtvrtek večer od 21 hodin na programu ČT24. Harmonogram vysílání bude kopírovat vzestupné pořadí počtu voličů v jednotlivých krajích. Předvolební seriál tak započne 28. srpna v Karlovarském kraji a skončí v pondělí 8. října v kraji Středočeském. Na předvolební debaty naváže tradiční volební studio, kterým bude provázet Marcela Augustová. Startovat bude ve 13:30, tedy půl hodiny před uzavřením volebních místností. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…