Musel bych být premiér, abych ten chlív vyčistil, prohlásil Kocáb

22.04.2012 10:33

Michal Kocáb hodnotí současnou situaci v české politice jako katastrofu a přiznal, že se mu v České republice nežije dobře. Vláda je podle něj banda rozhádanců, ale už se nehodlá politicky angažovat. Prý by musel být v pozici premiéra, aby „ten chlív vyčistil“. Řekl to v pořadu Před půlnocí na ČT 24.

Musel bych být premiér, abych ten chlív vyčistil, prohlásil Kocáb
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Společné setkání Alexandra Vondry s Michaelem Kocábem a Lejlou Abbasovou

I když je Kocáb pravicový volič, určitou naději nyní vkládá do sociální demokracie. Prý se mu v Česku nežije dobře, ale neuvažuje o tom, že by zemi opustil. Nepřemýšlel o tom ani před rokem 1989, naopak koncem 80. let vybízel lidi k politické agitaci.

Jako premiér bych ten chlív vyčistil

Se současným stavem politiky by rád něco udělal, dostal nabídku kandidovat do Senátu, ale odmítl. Prý na to nemá energii a po své zkušenosti s politikou tvrdí, že jeden člověk nic změnit nemůže. „Musel bych být v pozici premiéra, abych ten chlív vyčistil,“ řekl známý hudebník a bývalý politik podle serveru České televize.

Kocáb byl ministrem za lidská práva a věnoval se hlavně otázkám vyloučených lokalit, zejména romským komunitám. Do míst často osobně jezdil, aby se pokusil vyřešit konflikt. To prý chybí současné vládě, a tak často kritizuje premiéra Petra Nečase (ODS) za nečinnost. Připomněl, že spokojenost majority se odvíjí od spokojenosti minority.

Mé naděje se upírají k sociální demokracii

Řešením by podle Kocába bylo zavedení prvků přímé demokracie, například obnovit institut referenda. Tím by se na občany přenesla větší odpovědnost. S novým režimem prý lidé získali velký příděl vyvzdorované svobody, ale nedokázali si vytyčit její hranice.

Naděje teď spočívá v nových politických stranách, i když v minulosti nové politické subjekty zklamaly. "Jsem spíše pravicový volič, ale mé naděje se nyní upírají přeci jen k sociální demokracii. Snad sociální demokracie vycítí, že má teď šanci začít znovu a nedopustí se hrůzných excesů, které proběhly v poslední době," vysvětlil Kocáb na ČT24.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…