Může to být náhoda, tvrdil o požáru katedrály v Nantes francouzský ministr. Teď se imigrant z Afriky přiznal ke žhářství

26.07.2020 11:04

Požár katedrály ve francouzském Nantes byl založen úmyslně imigrantem z Afriky. Muž ze Rwandy se k činu přiznal; podle francouzských médií založil požár proto, že mu nebylo prodlouženo vízum. Ještě před pěti dny přitom nový francouzský ministr vnitra ujišťoval, že se katedrála nejspíš rozhořela náhodou.

Může to být náhoda, tvrdil o požáru katedrály v Nantes francouzský ministr. Teď se imigrant z Afriky přiznal ke žhářství
Foto: Repro YouTube Meganoticias
Popisek: Požár katedrály v Nantes

Katedrála svatého Petra a Pavla v Nantes začala hořet minulou sobotu. Okamžitě vznikly obavy z opakování scénáře z pařížské katedrály Notre-Dame. Nakonec se však podařilo oheň uhasit dříve, než zasáhl střechu. Požár ale vážně poškodil vitrážová okna z 16. století a také zničil varhany.

Požár postupoval současně ze tří míst, proto policisté od počátku měli podezření na žhářství. Přesto ještě v týdnu ministr vnitra Gérald Darmanin suverénně tvrdil, že se nejspíš nejedná o úmyslný trestný čin a kloní se k verzi „nešťastná náhoda“.

„Nic tomu nenasvědčuje. Bylo zahájeno vyšetřování, mohlo to být tak, že šlo o náhodu,” cituje ministrovu odpověď na dotaz o úmyslném zapálení server Novinky.cz.

Krátce po činu policie zadržela občana Rwandy. Pak jej však propustila bez sdělení obvinění. Po týdnu si pro něj přišla znovu – a tentokrát se již muž přiznal, že požár založil úmyslně. Devětatřicetiletý běženec pracoval v kostele jako dobrovolník, měl tedy přístup do všech prostor.

Minulou sobotu, po prvním zadržení, jej ještě tamní kněz vehementně hájil: „Ani na sekundu neuvěřím, že by mohl katedrálu zapálit. To místo miluje. Plní si své povinnosti, je velmi milý a usměvavý, i když poměrně tichý. Vím, že má mnoho zdravotních problémů a že ve Rwandě velmi trpěl“.

Podle francouzského listu Figaro byl muž v poslední době nespokojen, že mu končí vízum ve Francii. Pokud bude odsouzen, může si na půdě francouzské věznice pobýt až deset let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…