My nejsme v Německu? Migranti brečeli, když je policisté vytáhli z kamionu. Včera se chytalo ostošest

23.01.2021 8:53

Policisté na jihu Moravy zadrželi v pátek 12 migrantů. Šest v kamionu na D46 u Vyškova, dalších šest v kamionu v průmyslové zóně v Brně. Všichni cizinci pravděpodobně pocházejí z Afghánistánu. Na facebooku si lidé z běženců utahují, že roní slzy po zjištění, že místo v Německu jsou v České republice, a někteří se jim vůbec nediví. Od začátku roku jihomoravští policisté odhalili při kontrolách již 26 běženců.

My nejsme v Německu? Migranti brečeli, když je policisté vytáhli z kamionu. Včera se chytalo ostošest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Jeden kamion s běženci zastavil v pátek dopoledne na benzinové čerpací stanici v prostoru 3,5 km dálnice D46. Řidič rumunského kamionu během jízdy pojal podezření, že má v nákladovém prostoru nějaké osoby. Na místo dorazila hlídka z Vyškova i dálniční policisté z Ivanovic na Hané. Po otevření návěsu z něj vyskákalo šest osob, nikdo z nich neměl doklady.

Policisté nyní zjišťují, jak a kde se do kamionu, který k nám přijel ze Slovenska, dostali a jakou roli v případu sehrál jeho řidič. Cizinci pravděpodobně pocházejí z Afghánistánu.

Ke kontrole dalčího zahraničního kamionu pak vyjižděli policisté po jedenácté hodině večer. Turecký vůz zaparkoval ve skladu v brněnské městské části Slatina. I zde předtím, než z něj skladníci začali vykládat zboží, uslyšeli z nákladového prostoru podezřelé zvuky. Z vozu, který na naše území přijel ze Slovenska, po otevření před policisty vyskákalo šest cizinců. I tito byli bez dokladů, pravděpodobně všichni pocházejí také z Afghánistánu.

FOTO: Týdeník Policie

Celní správa České republiky na svém facebooku zveřejnila záznam zadržení nelegálních migrantů, včetně výpovědi jednoho řidiče kamionu.

K zadržení cizinců se na sociální síti během chvíle strhla zajímavá diskuse. Objevovaly se narážky například na to, že se migranti rozpláčou, když zjistí, že ještě nejsou v Německu.

Někteří si neodpustili poznámku, že by migrantům pomohlo si alespoň dobře nastudovat mapy. „Začíná se nám tu rozmáhat takový nešvar. Možná by to chtělo zainvestovat do jejich výuky zeměpisu, aby trefili do jejich vysněného Německa,“ podotkl ve svém komentáři Švec Jarda.

Týdeník Policie, který informaci na svém profilu nasdílel, k tomu připomněl, jaké emoce uprchlíci projevují, když jim je oznámeno, že jsou v české kotlině: „Ve Zlíně se po zjištění, že jsou v ČR a ne v Německu, rozbrečeli.“

Těmto nešťastným migrantům však podle reakcí nejeden Čech rozumí, především pak, když musí v ranních hodinách cestovat po zdejších dálnicích.

„Jsem četl, že někteří migranti pláčou, když zjistí, že jsou v Česku. Občas jim po ránu trochu rozumím,“ má pochopení přispěvatel do diskuse Bernard Titanius Anglesmith.

„Invaze tedy pokračuje ve jménu dobře řízené hybridní války,“ konstatoval ve svém komentáři Jiří Pech.

Monika Koutná by situaci řešila mnohem radikálněji. „Hlavně že se řeší jen covid... Nahnala bych zpátky vojáky hlídat hranice... A je mi celkem jedno jestli chtějí do Německa nebo jinam,“ napsala rezolutně.

Že podobných případů v poslední době narůstá, nelze přehlédnout, a spolu s tím i obavy, zda v takovém počtu policie skutečně stačí odhalit všechny. „Poslední dobou jich je nějak moc, ne? Hodně jich pochytali, ale otázka je, kolik jich nepochytali,“ poznamenal Daniel Pešek.

Od začátku roku jihomoravští policisté odhalili při kontrolách již 26 běženců. Za loňský rok to bylo více než 150 osob odhalených při nelegálním cestování v ložné ploše kamionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…