Mysleli jste si, že zahodíte roušky? Prymula vás vyvede z omylu

09.01.2021 10:16

Ve vakcíně proti koronaviru mnozí vidí naději, která nás vyvede z epidemické krize. Zatím se ukazuje, že dostupná očkovací látka chrání toho, kdo ji obdrží, ale vakcinovaná osoba může virus i nadále vylučovat. Nutno počítat s tím, že některých potiepidemických opatření a roušek se jen tak nezbavíme, říká exministr zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula v rozhovoru pro Lidové noviny.

Mysleli jste si, že zahodíte roušky? Prymula vás vyvede z omylu
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Roman Prymula.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v tomto týdnu prohlašoval, že očkovaný člověk proti nemoci covid-19 není dále infekční. Poté, co byl na středečním jednání zdravotního výboru ve Sněmovně svým předchůdcem Adamem Vojtěchem (za ANO) vyzván, aby uvedl věci na pravou míru, svůj postoj změnil.

 „Očkovací látka není na světě tak dlouho, abychom mohli přesně říct, jestli bude očkovaný člověk částečně vylučovat virus,“ reagoval na jeho dotaz Blatný s tím, že člověk by po prvním očkování neměl odhodit roušku.

Na to, že naočkovaní lidé mohou virus dál vylučovat, upozorňuje také Roman Prymula, který kritizoval Blatného původní vyjádření. „Teoreticky to (šíření infekce viru) možné je, protože účinnost (vakcíny) proti bezpříznakovým formám nemoci je poměrně nízká. Člověk bude chráněn především proti těžkému průběhu, případné hospitalizaci nebo úmrtí. V tomto je účinnost vakcíny naopak poměrně vysoká,“ sdělil Prymula.

Doposud však na to, zda očkovaný může nakazit ostatní, dosud žádná ze schválených vakcín testována nebyla. Podle Prymuly nám musí v současné době postačit dílčí odpovědi některých studií, detailně se to řešit nebude.

To podle epidemiologa Prymuly znamená jediné – roušky budou stále součástí našeho života. „V první etapě se prostě roušek nezbavíme. Lidé je budou muset nosit,“ dodal pro Lidovky.cz Prymula, jenž v současnosti působí jako poradce premiéra.

Požadovaný efekt by mělo očkování přinést v momentě, kdy si nechá účinnou látku vpíchnout 60 až 70 % populace. Prymula již dříve řekl, že pokud vše půjde jak má, očekává, že ke zpomalení šíření viru dojde v září. Na dobrovolné očkování běžné populace by se mělo dostat v poslední fázi, která je plánovaná od července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…