Na ČT zazněla další ostrá slova proti Putinovi: Všechny ukrajinské nepokoje přiživuje Rusko

12.05.2014 23:19

Ukrajinští separatisté oznámili vítězství v referendech v Doněcké a Luhanské oblasti. Západ ani Kyjev ho však neuznávají. „Situace zůstává stále napjatá,“ komentoval přímo z Doněcku tamější dění reportér České televize Josef Pazderka v pořadu Události, komentáře na ČT 24.

Na ČT zazněla další ostrá slova proti Putinovi: Všechny ukrajinské nepokoje přiživuje Rusko
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Podle slov Pazderky ve východní části Ukrajiny dochází ke střetu dvou světů, a to světa proruských separatistů, kteří v euforii skandovali různá hesla a jásali, a světa obyčejných ukrajinských obyvatel, kteří žijí vlastním životem a snaží se od nepokojů distancovat. Jak ale podotkl, jde jim to stále hůře, protože kromě starostí o vlastní ekonomickou situaci přibývají i obavy o vlastní bezpečnost.

„Řada lidí nesouzní se separatisty a čekají na ráznější akce ukrajinské vlády, která jich ale není schopná. Mezinárodní politika je tu hodně vzdálená a lidé neřeší detaily,“ prohlásil Pazderka. Válka už podle jeho slov probíhá, otázkou ale prý je, zda bude sílit, či nikoliv. A poslední vývoj dle něj naznačuje, že bohužel k jejímu útlumu nedojde, ba naopak.

Více sankcí od Evropské unie

Evropské unie kvůli ukrajinské krizi rozšířila své sankce, nově se dotknou 13 osob a dvou společností spojených s ruskou anexí poloostrova Krym. „Krym tyto dvě firmy zkonfiskoval a toto je reakce Evropské unie,“ vysvětlil zpravodaj České televize Bohumil Vostal.

V případě, že by Rusko anektovalo další část ukrajinského území, zavedla by Evropská unie podle Vostala i plošné ekonomické sankce a zbrojní embargo. Zásadní roli podle něj sehraji květnové ukrajinské volby – pokud z nich prý legitimní cestou vzejde nový prezident, je velká šance, že k žádným plošným sankcím nedojde.

„Nebýt ruských intrik a tlaku, to, co nyní pozorujeme, se buď neděje vůbec, nebo v zanedbatelné míře. Všechny nepokoje jsou syceny Ruskem,“ ukázal na viníka ukrajinista David Svoboda. I on zastává názor západních zemí, že uplynulá referenda na východě Ukrajiny jsou neplatná. „O žádné legitimitě nemůže být ani řeč, doprovázelo je mnoho nekalých jevů a neregulérností. Uvedené výsledky jsou navíc absurdní, nevěřím, tolik lidí k volbám zajisté nepřišlo. Navíc separatisté vypsali referenda s jediným cílem, a to potvrdit správnost své věci,“ odůvodňoval svůj postoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…