Na Donbasu je to takto. Europoslanec Štětina se v rádiu rozpovídal nejen o Putinovi

28.07.2015 19:00

V úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu vystoupil europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09), který řekl své k rusko-ukrajinskému konfliktu. Zmínil sestřelení malajsijského letounu MH17 a konstatoval, že se vztahy mezi EU a Ruskem budou dál vyhrocovat. Po návštěvě východu Ukrajiny také jasně řekl, že tam neoperují žádné nacistické bataliony.

Na Donbasu je to takto. Europoslanec Štětina se v rádiu rozpovídal nejen o Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Jaromír Štětina také sdělil, že pátou kolonou Kremlu je v České republice KSČM

„Nevím, kdo to letadlo sestřelil. Ale vinu nese Vladimir Putin, kdyby nerozpoutal válku, tak by žádné letadlo sestřeleno nebylo,“ konstatoval hned v úvodu Štětina. Očekává také další vyostřování vztahů mezi EU a Ruskem, protože Moskva v zásadě rozumí jen silným protivníkům, ale také si jich váží. Zato našeho prezidenta Miloše Zemana si prý v Rusku neváží, protože nepředstavuje silného protivníka. To, že se Moskva ohlíží jen na sílu, je dobře patrné už z toho, jak se v roce 2008 chovala v Gruzii a jak se teď chová na Ukrajině.

Posledních pár dní Štětina prožil přímo na Ukrajině, na Donbase, přičemž cílem jeho cesty bylo navštívit tři známé dobrovolnické bataliony. Pravý sektor, Donbas a Azov. „Já odmítám označení, že jde o bataliony nacistické,“ prohlásil host. Potkal sice radikální jednotlivce, ale takové najdeme i v Česku. „Dokonce i v našem parlamentu,“ konstatoval europoslanec. Holohlaví mladíci v batalionech slouží, ale to v žádném případě neznamená, že by zmíněné prapory byly v jádru nacistické.

O nacistech mluví především ruská propaganda. Proto by možná bylo lepší, kdyby prapor Azov změnil svůj prapor, neboť vyobrazení na tomto praporu připomíná vlčí runu. Ve skutečnosti ale jde o dvě zkřížená písmena, která odkazují k ideji národa. To ale nemění nic na tom, že by se příslušníci praporu Azov měli tohoto praporu vzdát, neboť jinak nemohou příliš počítat s vlídnějším přijetím na Západě. Čelního představitele praporu pozval Štětina do Evropského parlamentu, aby na podzim promluvil před europoslanci a pokusil se obhájit svou pozici.  

Lituje toho, že média přestávají věnovat pozornost tomu, co se děje na Ukrajině, ať už kvůli Řecku nebo Islámskému státu. Evropský parlament ale drží svou odmítavou pozici vůči agresi Ruska na Ukrajině a člen tohoto tělesa si posteskl nad tím, že se stejně jasně nechovají např. členové Evropské komise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…