Na Ukrajině se čekají boje, v Berlíně jednání

30.05.2014 6:26

Na východě Ukrajiny se očekává pokračování střetů ukrajinské armády s proruskými povstalci, v Berlíně se mají uskutečnit diplomatická jednání o rusko-ukrajinském sporu o zemní plyn.

Na Ukrajině se čekají boje, v Berlíně jednání
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Ukrajinské vládní síly ve čtvrtek utrpěly citelný úder, když rebelové u Slavjansku sestřelili vrtulník, ve kterém zahynulo nejméně 12 vojáků, včetně ukrajinského generála, jenž měl na starosti bojový výcvik jednotek. Ty se nyní snaží povstání na východě země potlačit, a to prý ještě dříve, než se 7. června ujme úřadu nový prezident Petro Porošenko, jehož jednoznačné vítězství v předčasných volbách vyvolalo naděje na zmírnění napětí a opětovné sjednocení země.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger má dnes v Berlíně pokračovat v rozhovorech o východisku z rusko-ukrajinského sporu o dodávky a cenu ruského zemního plynu. Tento spor by podobně jako v minulosti mohl ohrozit i dodávky ruského plynu dále do Evropy.

V Evropě platí za plyn nejvíce Ukrajina

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom hrozí Ukrajině omezením dodávek, pokud Naftogaz nesplatí podstatnou část z dluhu vyčísleného zatím na 3,5 miliardy dolarů. Podnik varuje, že pokud peníze na jeho účet nedorazí, bude už pro červnové dodávky žádat platby předem. Za červen by Kyjev měl Gazpromu zaplatit už do příštího úterý.

Moskva naléhá, aby Kyjev zaplatil Gazpromu alespoň dvě miliardy dolarů za část dluhů, což považuje za podmínku dalších jednání s Kyjevem. Ten naopak žádá, aby Rusko nejprve přistoupilo na přijatelnější cenu za plyn. Ta pro Ukrajince je nyní nejvyšší v Evropě. Na nynějších 485 dolarů za tisíc krychlových metrů Gazprom cenu skokově zvýšil krátce po převratu, který odstranil od moci proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Za jeho vlády Moskva souhlasila se zvýhodněnou cenou 268 dolarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…