Na horách už mají komise klid, lidé spíše lyžují

26.01.2013 12:55

Po extrémním pátečním zájmu voličů je dnes ve volebních místnostech v šumavských horských střediscích klidněji. Voliči do místností stále přicházejí, v porovnání s pátkem je jich ale výrazně méně. Na Šumavě je dnes jasné slunečné počasí a volební komisaři odhadují, že lidé toho využili a šli raději na běžky a na sjezdovky. Zvýšený zájem očekávají většinou kolem poledne, řekli dnes ČTK ve volebních komisích. Komise také stihly doplnit zásoby volebních lístků, takže nemají strach, že jim lístky nevystačí.

Na horách už mají komise klid, lidé spíše lyžují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

"Je tu podstatně klidněji než v pátek, až kolem 10:00 tady začalo být živěji," řekl ČTK předseda volební komise z Horské Kvildy na Klatovsku Pavel Buršík. Venku bylo podle něj ráno kolem minus 20 stupňů. Jasné a slunečné počasí ale láká lidi do přírody na běžky. Přesto mají na Horské Kvildě už nyní rekordní volební účast 88 procent a Buršík odhaduje, že překročí 90 procent. Do 10:00 volilo z 55 místních voličů celkem 35 lidí, dalších 107 přišlo volit na průkazy. V obci v pátek docházely volební lísky a zásobu nových se podařilo přivézt těsně předtím, než se všechny spotřebovaly. "Teď máme lístků dostatek, kdyby se náhodou ještě nečekaně silně zvýšila účast, jsme připraveni to řešit," dodal předseda komise.

Také v Modravě, kam v pátek proudily davy voličů, je dnes mnohem klidněji. I zde to volební komise přičítá hlavně tomu, že rekreanti jsou v terénu na běžkách. Za první dvě hodiny po otevření místnosti dnes na Modravě hlasovalo celkem sedm místních a deset přespolních voličů. Celkem od pátečního odpoledne v obci volilo z 65 místních voličů 38 lidí, na voličské průkazy jich dohromady přišlo 167, řekla ČTK předsedkyně volební komise Anna Šmídková. I na Modravě v pátek volební lístky docházely a musely se narychlo přivézt. Nyní jich mají dostatek.

Ani v dalším šumavském středisku Srní dnes volební komise nemá tolik práce jako v pátek. "Je opravdu krásně, všichni jsou venku na běžkách, možná až přijedou na oběd kolem poledne, bude rušněji," řekla Carmen Hradilová z volební komise. Zatím v Srní hlasovalo z 220 místních lidí 100 voličů, na voličský průkaz odevzdalo svůj hlas dalších 150 osob.

Klidněji je dnes podle členů volební komise také ve volební místnosti v budově horské služby na železnorudském Špičáku. Ze 156 místních voličů zatím hlasovala asi polovina, dalších 75 lidí přišlo volit na průkazy.

Podle komisařů je v druhém kole na Šumavě nejen vyšší účast celkově, ale také mnohem větší zájem volit na průkazy. Na Špičáku volilo na průkazy v prvním kolem do 30 lidí, už nyní je jich víc než dvojnásobek. Na Modravě hlasovalo v prvním kole voleb 49 přespolních, nyní je jich více než třikrát tolik, V Kašperských Horách přišlo v prvním kole voleb s průkazem devět lidí, nyní už 70.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…